Γιάννης Ζολώτας: Αποθήκευση ενέργειας δε σημαίνει μόνο μπαταρία

You are currently viewing Γιάννης Ζολώτας: Αποθήκευση ενέργειας δε σημαίνει μόνο μπαταρία

Αποθήκευση ενέργειας δε σημαίνει μόνο μπαταρία. Υπάρχουν και οι συνδυασμοί αντλιοταμιευτήρα-αιολικού και τα συστήματα τύπου «flywheel» που στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σταθεροποιητής δικτύου, για την αποφυγή μπλακάουτ σε μη διασυνδεδεμένα νησιά: Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διάσταση του πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η αποθήκευση ενέργειας για τη σταθεροποίηση του δικτύου, την οποία μας δίνει στη συνέντευξη που ακολουθεί , ο κ. Γιάννης Ζολώτας, Γενικός Διευθυντής της YouSave Energy Consultancy Σύμβουλοι Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Ο κ. Γ. Ζολώτας

Ως έμπειρος ενεργειακός μηχανικός (έχει μάλιστα διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του φόρουμ Α-Energy επί σειρά ετών), επισημαίνει ότι η αποθήκευση δεν γίνεται υποχρεωτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και απόλυτα βραχυπρόθεσμα, με στόχο την εκμετάλλευση διαφοράς τιμών από ώρα σε ώρα και τη σταθεροποίηση του δικτύου, στα πρότυπα της Μεγάλης Βρετανίας και Δανίας.

-Ποιες είναι οι κυριότερες τεχνικές προκλήσεις και προοπτικές της αποθήκευσης ενέργειας σε συστήματα αυτοπαραγωγής διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα;

«Σε παγκόσμια κλίμακα, ο κλάδος αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά εκρήγνυται! Ένα καινούργιο εργοστάσιο μπαταριών χτίζεται κάθε μέρα. Βέβαια, αποθήκευση ενέργειας δε σημαίνει μόνο μπαταρία. Υπάρχουν και οι συνδυασμοί αντλιοταμιευτήρα-αιολικού και τα συστήματα τύπου «flywheel». Όμως, το βάρος μελλοντικά, όταν τα οχήματα θα περάσουν σε 100% ηλεκτροκίνηση, όπως και τα αεροπλάνα και τα καράβια και τα αυτοκινούμενα οπλικά συστήματα, θα πέσει στις μπαταρίες που θα αποτελούν πλέον την κύρια πηγή αποθήκευσης ενέργειας.

Τα τεχνικά ζητήματα των μπαταριών είναι αρκετά: Ανάμεσα σε αυτά τα σχετικά σπάνια υλικά, άρα και το υψηλό κόστος τους, ο σχετικά περιορισμένος αριθμός επαναφορτίσεων και οι απώλειες, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι μπαταρίες έχουν συνήθως ένα ονομαζόμενο “comfort zone” λειτουργίας τους – δηλαδή, δεν αποκρίνονται «ευχάριστα» σε απότομες αυξομειώσεις, ισχυρές/έντονες φορτίσεις και αποφορτίσεις – κάτι που είναι ήδη ζητούμενο σήμερα».

-Ποια είναι η προοπτική των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων; Και πώς αναμένεται να προχωρήσουν αυτά στη χώρα μας;

«Η εποχή με την οποία κάποιοι μπορούσαν να αποκομίσουν μεγάλα οφέλη επενδύοντας σε φωτοβολταϊκά, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, οι τιμές έχουν μειωθεί αλλά και οι λειτουργοί του δικτύου έχουν γίνει σοφότεροι. Σίγουρα, τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά έχουν και αυτά την θέση τους στο ενεργειακό μας μείγμα, καθώς προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα. Όμως, η χρήση τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κόστος και την διάρκεια ζωής των μπαταριών. Όσο αυτό παραμένει υψηλό, τόσο οι επενδυτές θα προκρίνουν τα φωτοβολταϊκά net metering, όπου η «αποθήκευση» γίνεται στο δίκτυο».

-Εκπροσωπώντας μια διεθνή εταιρεία που σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα, στην παρούσα φάση πώς θα συνοψίζατε τα πιθανά πλεονεκτήματα για τις ενεργειακές εταιρίες και τους αυτοπαραγωγούς που θα επενδύσουν σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας; Και, τι γίνεται με το σχετικό κόστος;

αποθήκευση ενέργειας φωτοβολταϊκά πάνελς σε διάταξη
Η χρήση των φωτοβολταϊκών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κόστος και την διάρκεια ζωής των μπαταριών

«Καταρχάς, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αποθήκευση ενέργειας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να γίνεται απόλυτα βραχυπρόθεσμα, με στόχο την εκμετάλλευση διαφοράς τιμών από ώρα σε ώρα αλλά και την σταθεροποίηση του δικτύου. Κάτι τέτοιο γίνεται αυτή τη στιγμή στην μεγάλη Βρετανία και την Δανία, όπου μέσω των έξυπνων μετρητών, η τιμή του ρεύματος διαφοροποιείται σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, το σύστημα flywheel μπορεί να συνδυαστεί με άλλα συστήματα αποθήκευσης όπως οι μπαταρίες και λόγω της ταχύτητας απόκρισής του (κάτω από 20 ms), να «γεφυρώσει» το σύστημα αποθήκευσης μπαταριών αποφεύγοντας τις έντονες αυξομειώσεις.

Στην Ελλάδα, για την ώρα, βλέπουμε το συγκεκριμένο σύστημα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σταθεροποιητής δικτύου, για την αποφυγή μπλακάουτ σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, αλλά και σε συνδυασμό με άλλα συστήματα για πλήρη αυτονόμηση κάποιον νησιών, όπου το πραγματικό κόστος ρεύματος είναι υπερπολλαπλάσιο αυτού που πληρώνουμε εμείς στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και επιβαρύνει όλους μας μέσω των ΥΚΩ».

-Τελικά, ποια είναι η ειδική σημασία της αποθήκευσης ενέργειας για τις ΑΠΕ;

«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν είναι μόνο μία περιβαλλοντικά σωστή λύση για την Ανθρωπότητα, αλλά και ο πιο δημοκρατικός τρόπος παραγωγής ενέργειας. Οι κοινωνίες μας είχαν συνηθίσει, για ιστορικούς λόγους, τον κεντρικό – κρατικό ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή και στα δικαιώματα διάθεσης ενέργειας. Ειδικά οι ΑΠΕ δημιούργησαν σωρεία μικρoεπενδυτών οι οποίοι απολαμβάνουν μερίδιο στην παραγωγή και ενίοτε τη διανομή. Η αποθήκευση, σε συνδυασμό με ΑΠΕ, θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να «εξαφανιστούν» από το δίκτυο. Οι ανάγκες μεγάλων κεντρικών μονάδων θα συρρικνωθούν και οι απώλειες μεταφοράς και μετασχηματισμού θα μειωθούν προς τελικό όφελος όλων».