Οι αγρότες θα παράγουν ενέργεια για τις καλλιέργειες τους, βελτιώνοντας επιπλέον την ποιότητα και παραγωγικότητα
O αναδυόμενος τομέας των Αγροβολταϊκών, βρίσκεται στο στόχαστρο της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα Αγροβολταϊκά μπορούν να αποτελέσουν «εργαλεία» αναβάθμισης του γεωργικού τομέα και να οδηγήσουν σε μια πιο βιώσιμη γεωργική διαδικασία και ανάπτυξη των καλλιεργειών, βελτιστοποιώντας τη χρήση της καλλιεργήσιμης γης.
Με αυτό το σκεπτικό θα διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης μια ειδικής δράσης για την πιλοτική εγκατάσταση Αγροβολταϊκών στο πλαίσιο των προγραμμάτων που διαχειρίζεται το υπουργείο. Ήδη από πέρυσι, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, είχε χαρακτηρίσει τα Αγροβολταϊκά ως το επόμενο «big thing» στην «ατζέντα» του Υπουργείου.
Διατύπωση που συνάδει απόλυτα με τους επιδιωκόμενους από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, στρατηγικούς στόχους της Πράσινης ανάπτυξης, ψηφιακής αναβάθμισης, στήριξης της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα και συμμετοχής του αγροτικού κλάδου στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.
Πολλαπλά οφέλη
Οι λόγοι για τους οποίους το υπουργείο ενδιαφέρεται για το θέμα, είναι, τα τελικά οφέλη, που αυτή η νέα καινοτόμα πρακτική μπορεί να έχει για τους αγρότες. Μέσω των αγροβολταϊκών, οι γεωργικές εκτάσεις αξιοποιούνται διπλά: αφενός ως χώρος για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων και αφετέρου ως επιφάνεια για τοποθέτηση ηλιακών πάνελ.
Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση έχει πολλαπλά οφέλη. Για παράδειγμα, οι αγρότες μπορούν να παράγουν ενέργεια για τις ανάγκες των καλλιεργειών τους και να πωλούν τυχόν πλεονάσματα στο δίκτυο, αυξάνοντας έτσι τα εισοδήματά τους, ενώ η σκιά που προκαλούν τα ηλιακά πάνελ προσφέρει προστασία στα φυτά από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία, βελτιώνοντας την ποιότητα και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών.
Η χρήση τέτοιων εναλλακτικών πηγών ενέργειας στη γεωργική παραγωγή συμβάλει προφανώς στη μείωση της εξάρτησης από τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα ενώ παράλληλα, προωθεί την ανάπτυξη βιώσιμων αγροτικών περιοχών.
Πιλοτικές εγκαταστάσεις αγροβολταϊκών στη Γαλλία
Πέρυσι στη Γαλλία ξεκίνησε ήδη πειραματική εγκατάσταση αγροβολταϊκών σε διάφορες περιοχές. Χρακτηριστική περίπτωση ένας αγρός στη βορειοανατολική Γαλλία, όπου μια εταιρία ηλιακής ενέργειας (TSE) έκανε την πρώτη πειραματική εγκατάσταση, προκειμένου να ανακαλύψει εάν μτε αγροβολταϊκά μπορεί να παραχθεί ηλιακή ενέργεια χωρίς να παρεμποδιστούν οι καλλιέργειες σιτηρών μεγάλης κλίμακα.
Η εγκατάσταση, αφορά περί τα 5.500 ηλιακά πάνελ από τα οποία παράγονται 2,5 μεγαβάτ σε ώρες αιχμής, ενέργεια που ισοδυναμεί με αυτή που καταναλώνουν 1.350 άνθρωποι.
Επίσης, τα πάνελ μπορούν να μετακινηθούν κάθετα και να αφήσουν τη βροχή να περάσει στο έδαφος, αλλά και οριζόντια προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές από το χαλάζι ή να ρυθμίσουν και τη θερμοκρασία του εδάφους, ανάλογα με τον καιρό.
Σύντομα, αναμένεται να ανακοινωθούν τα συμπεράσματα από τα πρώτα αυτά πιλοτικά προγράμματα. Σε κάθε περίπτωση, η επιδίωξη είναι να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα παρέχοντας παράλληλα σκιά για την προστασία των καλλιεργειών από την κλιματική αλλαγή, όπως η ξηρασία αλλά και ο πολύ ζεστός καιρός που παρατηρήθηκε το περασμένο, αλλά και το εφετινό καλοκαίρι.
Το πιθανότερο είναι να είναι θετικά γιατι διαπιστώνουμε ότι στον αστερισμό των Αγροβολταϊκών κινούνται δυναμικά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και βέβαια είναι λογικό να εξαντλήσουμε κι εμείς ως χώρα την δυνατότητα αξιοποίησης της καινοτόμας πρακτικής!