Πώς 60 έργα ΑΠΕ 481 MW της Enel Green Power Hellas …συνάντησαν τον χρηματοδότη τους

You are currently viewing Πώς 60 έργα ΑΠΕ 481 MW της Enel Green Power Hellas …συνάντησαν τον χρηματοδότη τους
O επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, κ. Αριστοτέλης Χαντάβας.

Tα «βρήκαν» Enel Green Power Hellas – Macquarie: Τι σημαίνει το μοντέλο συνεπένδυσης Stewardship

60 έργα ΑΠΕ, δυναμικότητας 481 MW της Enel Green Power Hellas …συνάντησαν τον χρηματοδότη τους, καθώς Εnel Green Power Hellas και Macquarie τα «βρήκαν», τόσο στα χρήματα όσο και στο μοντέλο συνεπένδυσης που θα ακολουθήσουν.

Στο πλαίσιο της τελικής συμφωνίας που επίκειται ανάμεσα στις δυο πλευρές, ικανοποιούνται αμφότεροι, σε ότι αφορά τις στρατηγικές τους επιδιώξεις: Τα μεν έργα συνολικής δυναμικότητας 481 MW, που συγκέντρωνε και ωρίμαζε συστηματικά τα τελευταία χρόνια η Εnel Green Power Hellas, χρειάζονταν γενναία χρηματοδότηση.

Από τη δική του πλευρά, το αυστραλιανό fund Macquarie, προσέφερε την καλύτερη προσφορά για την θυγατρική της ιταλικής Εnel, εκτοπίζοντας άλλα μεγάλα διεθνή funds, όπως το KKR, το CVC κ.α.

Επιτεύχθηκε έτσι, η τελική συμφωνία. Παρόλο που δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής το ακριβές της τίμημα, ούτε και αν αυτή θα αφορά ακριβώς το 50%, εκτιμάται ότι θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μετά την εξαγορά το καλοκαίρι του 2022 της Άνεμος από την Motor Oil.

Σχετικά πρόσφατα μάλιστα είχε ακουστεί μια αρχική αποτίμηση για περίπου 60 διαφορετικά έργα ΑΠΕ που έχει συγκεντρώσει η Εnel Green Power Hellas της τάξης του ενός δις. ευρώ.

Το πολύ ενδιαφέρον πάντως και καινούργιο στοιχείο στη συγκεκριμένη συμφωνία, είναι το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο θα αναπτυχθούν τα έργα, το λεγόμενο Stewardship, που βασίζεται στην αρχή της συνεπένδυσης σε έργα ανανεώσιμων πηγών με επενδυτές.

Αριστοτέλης Χαντάβας: Θα βρισκόμαστε σε θέση οδηγού

Το είχε συνοψίσει προ μηνών ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και Πρόεδρος της SolarPower Europe κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις με την Macquarie και άλλους ενδιαφερόμενους ως εξής: «Η Enel Green Power στρέφεται κυρίως σε “οικονομικούς συνεργάτες”. Η εταιρεία μας θα βρίσκεται σε θέση οδηγού και αυτό που χρειαζόμαστε από τον εταίρο, είναι να συμπράξει».

Σημειώνεται, ότι η απόφαση της ελληνικής θυγατρικής της Enel Green Power, να ανζητήσει αγοραστή για το μερίδιό της στην Ελλάδα, εντάχθηκε στην ευρύτερη στρατηγική του ιταλικού ομίλου για μείωση του χρέους του κατά 21 δις. ευρώ έως το 2024 μέχρι το 2024, με αποχώρηση από κάποιες αγορές, όπως η Ρουμανία, η Αργεντινή, το Περού. Στη Ρουμανία μάλιστα, τα assets της Enel Romania πουλήθηκαν πρόσφατα στη ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά την Macquarie, η απόκτηση στρατηγικού ποσοστού στην Enel Green Power Hellas, είναι η δεύτερη μεγάλη της επένδυση στην Ελλάδα μετά την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Το fund διαπραγματεύτηκε τους τελευταίους μήνες την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τον Μάρτιο όμως, αποχώρησε οριστικά από τις διαπραγματεύσεις.