Κάντε τα Φ/Β στη στέγη με μπαταρία, λέει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

You are currently viewing Κάντε τα Φ/Β στη στέγη με μπαταρία, λέει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Έως και 100% η επιδότηση – αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά μικρών Φ/Β στη στέγη

Κάντε τα Φ/Β στη στέγη με μπαταρία, λέει ουσιαστικά προς τους ενδιαφερόμενους το υπουργείο Περιβάλλοντος: Όπως αποκάλυψε ο πολιτικός του προϊστάμενος, Κώστας Σκρέκας, το ποσοστό επιδοτησης για την μπαταρία, ενόψει του νέου προγράμματος «φωτοβολταϊκά στη στέγη», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ, θα επιδοτηθεί ακόμη και στο 100%.

Aνέφερε επίσης ότι, εντός του Μαρτίου (το αργότερο μέχρι την Τρίτη εβδομάδα) θα ανοίξει η πλατφόρμα τόσο για το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» με δικαιούχους ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες, όσο και για την εγκατάσταση θερμοσιφώνων. Για τα συγκεκριμένα προγράμματα, θα ισχύσουν κριτήρια αντικειμενικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Ο υπουργός ΠΕΝ, ως βασικό λόγο αξιοποίησης της μπαταρίας από τους ενδιαφερόμενους ανέφερε ότι το σύστημα φωτοβολταϊκών που δουλεύει με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα. Στελέχη ωστόσο της αγοράς, αποδίδουν την ολοκληρωτική σχεδόν αυτή επιδότηση, στο γνωστό πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ, φέρεται να ζήτησε από τον ΔΕΔΔΗΕ πλήρη εξασφάλιση του ηλεκτρικού χώρου για την υλοποίηση του συγκεκριμένου επιδοτούμενου προγράμματος, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν χωρίς να θιγούν άλλες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, οι οποίες πρακτικά θα έπρεπε να παγώσουν εντελώς για άγνωστο διάστημα.

Η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου «αρωγός» της μπαταρίας

Επιπλέον, έπρεπε να εξασφαλιστεί ηλεκτρικός χώρος και αντίστοιχο πρόγραμμα που ετοιμάζεται για την αυτοπαραγωγή στις παραγωγικές επιχειρήσεις μεσαίας τάσης, η οποία μάλιστα, αποτελεί πολιτική δέσμευση προς τη βιομηχανία, εκ μέρους της κυβέρνησης.

Από τη δική του πλευρά, ο ΔΕΔΔΗΕ, ενθάρρυνε εξαρχής την χρήση μπαταρίας, προκειμένου να μην φορτώνεται παραπέρα το δίκτυο και τελικά φαίνεται να οδεύουμε σε μια συμβιβαστική λύση. Πρόκειται για μια λύση, που όπως επισημαίνουν οι επαϊοντες «αλλάζουν» τα δεδομένα στην αγορά των μικρών φωτοβολταϊκών και ειδικότερα της μπαταρίας που σε μεγάλο βαθμό είναι είδος εισαγόμενο.

Έρχονται και οι Επιχειρηματικές Κοινότητες

Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο, που ναι μεν δεν το ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, αλλά θα το δούμε σύντομα, είναι η ενθάρρυνση επίσης των Ενεργειακών Κοινοτήτων, τόσο σε επίπεδο ιδιωτών, όσο και σε επίπεδο επαγγελματικό με την εισαγωγή Επιχειρηματικών Κοινοτήτων. Επίσης αναμένεται εντός Φεβρουαρίου και η δημόσια διαβούλευση για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (Virtual net- metering), όπως επίσης και προώθησης της αυτοπαραγωγής, με ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν αποκλειστικά επιχειρήσεις.

Σε μία χώρα που βρίσκεται πολύ πίσω στην αυτοπαραγωγή – Φ/Β στη στέγη διαθέτει μόνον ένα σπίτι στα εκατό – και τα κίνητρα για τα oικικά αλλά και τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά υπήρξαν πάντα ελλιπή, ας ελπίσουμε στην επιτυχημένη υλοποίηση από πλευράς αρμόδιων φορέων της Πολιτείας αφενός και αφετέρου στην ανταπόκριση του κόσμου που φαίνεται ότι θα είναι μεγάλη.