Φωτοβολταϊκά στέγης: Χάνει το στοίχημα η πολυκατοικία – δεν θα ισχύσει ο ευέλικτος κανονισμός

You are currently viewing Φωτοβολταϊκά στέγης: Χάνει το στοίχημα η πολυκατοικία – δεν θα ισχύσει ο ευέλικτος κανονισμός

Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την αυτοπαραγωγή «πέρασαν» οι αλλαγές για ΕΚ με λιγότερα μέλη

Φωτοβολταϊκά στέγης: Χάνει το στοίχημα η πολυκατοικία, καθώς δεν θα ισχύσει τελικά ο ευέλικτος κανονισμός, προκειμένου να διευκολυνθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με μπαταρίες ενόψει του σχετικού προγράμματος επιδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες που ανοίγει σύντομα.

Οι προτάσεις αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας στην κατεύθυνση βελτίωσης της δυνατότητας συμμετοχής μιας πολυκατοικίας στο επικείμενο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», παρότι θεωρούνταν από πολλούς σίγουρες, τελικά δεν «πέρασαν».

Κάτι που επιβεβαίωσε χθες ο κ. Κωνσταντίνος Παπασταμούλος, Σύμβουλος σε θέματα Ενέργειας της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών,απαντώντας σε σχετική ερώτηση του φόρουμ A Energy για την Αυτοπαραγωγή, που οργάνωσε η εταιρεία «ΝΑΝΟΔΟΜΗ» στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής έκθεσης Verdetec. Αντίθετα, όπως επίσης ανέφερε ο κ. Παπασταμούλος, πέρασε και θα νομοθετηθεί η πρόταση για σημαντικό μικρότερο αριθμό μελών στις Ενεργειακές Κοινότητες – ΚΑΕ.

Διαβάστε εδώ την πρόταση του ΣΕΦ για το νομοσχέδιο: Αύξηση ορίου ισχύος για τον ενεργειακό συμψηφισμό – μείωση ελάχιστου αριθμού μελών Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Ετσι, το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την αυτοπαραγωγή και τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, που πρόκειται αυτές τις ημέρες να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, διατηρεί σε ότι αφορά τις πολυκατοικίες τον ισχύοντα κανονισμό, με βάση τον οποίο, προκειμένου να συμμετάσχει μια πολυκατοικία στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» θα πρέπει να έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών. Κάτι το οποίο, στην συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών, λόγω του μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών, αλλά και ενοικιαστών, καθιστά την προοπτική αυτή σχεδόν ανέφικτη.

Είναι άγνωστο, γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αρχικά διάκειτο θετικά στο πλήθος αιτημάτων για αλλλαγή νομοθεσίας, προκειμένου οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας να μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό, έχοντας το πράσινο φως μόνο του 50% συν 1% των διαμερισμάτων, μετέβαλε τελικά άποψη.

ο κ. Κωνσταντίνος Φραγκούλης, Πρόεδρος του ΠΑΣΥΦΩΣ
Ο κ. Κωνσταντίνος Φραγκούλης, Πρόεδρος του ΠΑΣΥΦΩΣ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην
εκδήλωση “Επενδύοντας στα Φωτοβολταϊκά“, που συνδιοργάνωσαν το A Energy, ΕΒΕΠ και ΣΒΑΠ.

Χάνεται το στοίχημα για την πολυκατοικία

Το σίγουρο είναι, όπως εκτιμούν παράγοντες της φωτοβολταϊκής αγοράς αλλά και των επιμέρους φορέων που εκπροσωπούν τα οικιακά φωτοβολταϊκά, ότι η μη αλλαγή του κανονισμού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το επικείμενο πρόγραμμα για τις στέγες, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των αστικών περιοχών ζει σε πολυκατοικίες.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του προέδρου του Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης – ΠΑΣΥΦΩΣ κ. Κωνσταντίνου Φραγκούλη, σύμφωνα με την οποία, η πολυκατοικία με το υπό ψηφιση νομοσχέδιο χάνει οριστικά το στοίχημα. Από τη μια, ο μη ευέλικτος κανονισμός, και από την άλλη, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού σε επίπεδο επικράτειας με δευτερεύουσες – εξοχικές κατοικίες που θα μπορούσε μερικώς να λύσει το πρόβλημα δεν υπάρχει προοπτική για τα φωτοβολταϊκά στέγης στις οικίες.

Ο ίδιος εκτιμά ότι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι πολύ περιορισμένο, καθώς οι οικίες που θα ωφεληθούν δυνητικά είναι μόνον μονοκατοικίες ή διπλοκατοικίες με μεγάλες κατά κανόνα καταναλώσεις. Υπενθυμίζει δε με νόημα ότι σε πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη που είχε βγεί το 2020, είχαν γίνει μόλις 150 αιτήσεις και τελικά σε επίπεδο ολοκληρωμένης κατασκευής έργου προχώρησαν μόνον επτά!!!

Τι θα γίνει με το θέμα της ασφάλειας

Πέρα όμως από τις πρακτικές δυσκολίες για τις πολυκατοικίες, ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που συνδέεται άμεσα με την επιτυχία του επικείμενου προγράμματος και ο οποίος αναφέρεται μετ΄επιτάσεως από τα στελέχη της αγοράς, είναι το θέμα της ασφάλειας. Η μπαταρία από λίθιο, είναι ένα κατεξοχήν εύφλεκτο υλικό, ακόμα και αν διαθέτει τις σχετικές πιστοποιήσεις και το θέμα της ασφαλούς εγκατάστασης δεν είναι δεδομένο. Σημειωτέον, οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες είναι εντελώς απρόθυμες να φτιάξουν ασφαλιστικά πακέτα για τα φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρία, καθώς οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι.

Σε κάθε περίπτωση και ενόψει του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη οικιών, τα παραπάνω θέματα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά το αμέσως επόμενο διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις εμπειρίες και τους κινδύνους που καταγράφηκαν από την εγκατάσταση αντίστοιχων συστημάτων σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία, η η Γερμανία.