Τι κοστίζει ένα οικιακό φωτοβολταϊκό: είναι καλή επένδυση;

You are currently viewing Τι κοστίζει ένα οικιακό φωτοβολταϊκό: είναι καλή επένδυση;

Τι κοστίζει τελικά ένα οικιακό φωτοβολταϊκό και γιατί αποτελεί καλή επένδυση για το σπίτι μας;

Αν και η δημόσια συζήτηση περί αυτοπαραγωγής το τελευταίο διάστημα ενισχύεται λόγω της ενεργειακής κρίσης, πολλοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα.

Ακόμα όμως κι αυτοί που ενδιαφέρονται δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα του τι θα τους κοστίσει ένα οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα, πότε θα αποσβεστεί και αν, συγκρινόμενο με μια άλλη επένδυση «αξίζει τα λεφτά του».

Από τη δική μας πλευρά, πιστεύουμε, ότι είτε εγκαταστήσει κανείς φωτοβολταϊκό στο σπίτι του είτε όχι, πρέπει σε κάθε περίπτωση να γνωρίζει και αυτήν την επενδυτική δυνατότητα συμμετέχοντας περισσότερο στις όποιες αποφάσεις για το ενεργειακό του μέλλον.

Οι παρακάτω αναλύσεις-παραδείγματα για ένα νοικοκυριό που εγκαθιστά ένα μικρό φωτοβολταϊκό και αντίστοιχα ένα φωτοβολταϊκό που αποθηκεύει επιπλέον την ενέργεια, συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση*.

Τι θα μας κοστίσει ένα οικιακό φωτοβολταϊκό ισχύος 3 κιλοβάτ (kWp)

Η πρώτη ανάλυση, γίνεται ενδεικτικά για ένα νοικοκυριό που εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 3 κιλοβάτ (kWp). Το κόστος και τα χαρακτηριστικά του συστήματος έχουν ως εξής:

 1. Ενδεικτικό κόστος συστήματος: 5.000 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% και κόστος σύνδεσης)
 2. Ενεργειακή απόδοση: 1.400 kWh/kWp
 3. Μέση ετήσια πτώση παραγωγικότητας: 0,25%
 4. Μέση ετήσια αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας: 2%
 5. Χρηματοδότηση με 100% ίδια κεφάλαια
 6. Ενδεικτική τιμή συμψηφισμού (1ο έτος): 0,14 €/kWh
διάγραμμα που εξηγεί πως λειτουργεί ένα οικιακό φωτοβολταϊκό

Ποιο το συνολικό όφελος για το νοικοκυριό στην 25ετία

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο αυτοπαραγωγός έχει ένα συνολικό όφελος (εξοικονόμηση μείον δαπάνη) περί τα 13.220 € στην 25ετία (όσο δηλαδή διαρκεί η Σύμβαση Συμψηφισμού που υπογράφει ο καταναλωτής με τον πάροχό του). Η εσωτερική απόδοση (IRR) επί των ιδίων κεφαλαίων στην 25ετία είναι 12,6%. Η αποπληρωμή γίνεται μετά από 7 χρόνια.

Περί IRR και σύγκρισης με άλλες επενδύσεις

Το IRR είναι ένας δείκτης που δείχνει πόσο συμφέρουσα είναι μια επένδυση. Με απλά λόγια, αν μια εναλλακτική επένδυση μπορεί να αποφέρει αποδόσεις μεγαλύτερες του IRR, συμφέρει να επενδύσει κανείς εκεί, αλλιώς συμφέρει η επένδυση στο φωτοβολταϊκό.
Για σύγκριση:

 • Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στο 0,14%.
 • Μέσος πληθωρισμός 20ετίας (2000-2019): 1,9% και 25ετίας (1995-2019): 2,5%.
 • Ο χρυσός κατέγραψε τα τελευταία 50 χρόνια κέρδη για τους επενδυτές μόλις 0,7% το χρόνο.
 • Από το 1900 τα κέρδη από ακίνητα τοποθετούνται περίπου στο 4,8%. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προέρχονται από ενοίκια, με την άνοδο της αξίας ακινήτων να περιορίζεται στο 1,3%. Αν μάλιστα αφαιρεθούν οι δαπάνες συντήρησης και ασφαλιστικών συμβολαίων, τότε οι απώλειες υπολογίζονται γύρω στο 2%.
 • Περίπου 17,7 χρόνια χρειάζεται ένας αγοραστής διαμερίσματος στην Αθήνα (και 23,4 χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης) για να κάνει απόσβεση στην επένδυσή του.

Από τι θα εξαρτηθούν αποδόσεις – χρόνος απόσβεσης

διάγραμμα με τα οφέλη που μας προσφέρει η ηλιακή ενέργεια

Οι αποδόσεις και ο χρόνος απόσβεσης είναι συνάρτηση του αρχικού κόστους (τι είδους εξοπλισμό θα βάλει κανείς, αν θα τοποθετήσει αντικεραυνικό ή όχι, σε τι απόσταση από κάποιο προμηθευτή-εγκαταστάτη βρίσκεται το σπίτι, κ.λπ.), από την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία στην περιοχή, αλλά και από την κλίση και τον προσανατολισμό των φωτοβολταϊκών πλαισίων (η απόδοση διαφέρει αν το σύστημα μπει π.χ. σε κεραμοσκεπή με μη βέλτιστη κλίση και προσανατολισμό).

Αν πάλι το φωτοβολταϊκό σύστημα συνδυαστεί με αντλίες θερμότητας για θέρμανση και ψύξη της κατοικίας, τότε οι αποδόσεις βελτιώνονται ακόμα περισσότερο και οι χρόνοι απόσβεσης μειώνονται.

Τι θα μας κοστίσει ένα οικιακό φωτοβολταϊκό ισχύος 6κιλοβάτ (kWp) με αποθήκευση

Να δούμε όμως και τι θα κοστίσει σε ένα νοικοκυριό, ένα οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα 6 kWp με αποθήκευση 6 kWh. Το ενδεικτικό κόστος και χαρακτηριστικά του συστήματος έχουν ως εξής:

 1. Ενδεικτικό κόστος συστήματος: 13.500 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% και κόστος σύνδεσης)
 2. Ενεργειακή απόδοση: 1.400 kWh/kWp
 3. Μέση ετήσια πτώση παραγωγικότητας: 0,25%
 4. Μέση ετήσια αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας: 2%
 5. Πενταετής δανεισμός του 50% με επιτόκιο δανεισμού 9,5%
 6. Ενδεικτική τιμή συμψηφισμού (1ο έτος): 0,158 €/kWh

Το όφελος από το οικιακό φωτοβολταϊκό με αποθήκευση στην 25ετία

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο αυτοπαραγωγός έχει ένα συνολικό όφελος (εξοικονόμηση μείον δαπάνη) περί τα 25.250 € στην 25ετία (όσο διαρκεί η Σύμβαση Συμψηφισμού που υπογράφει ο καταναλωτής με τον πάροχό του).

Φθηνότερο από τη μέση τιμή αγοράς από το δίκτυο

Η εσωτερική απόδοση (IRR) επί των ιδίων κεφαλαίων στην 25ετία είναι 10,3%, η αποπληρωμή γίνεται σε 11 έτη, το δε συνολικό κόστος ανά κιλοβατώρα με το σύστημα αποθήκευσης στην 25ετία είναι φθηνότερο από τη μέση τιμή αγοράς από το δίκτυο.

Αν ο ίδιος αυτοπαραγωγός χρηματοδοτήσει το έργο με 100% ίδια κεφάλαια, το συνολικό όφελος (εξοικονόμηση μείον δαπάνη) είναι περί τα 27.300 € στην 25ετία, η δε εσωτερική απόδοση (IRR) επί των ιδίων κεφαλαίων στην 25ετία είναι 10,2%. Η αποπληρωμή γίνεται σε 9 χρόνια.

Είμαστε σίγουροι, ότι τα παραπάνω παραδείγματα σας βοήθησαν, αν μη τι άλλο να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι.

*Πηγή: Τα στοιχεία των αναλύσεων είναι απολύτως έγκυρα και προέρχονται από τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) που ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος της αυτοπαραγωγής και την προωθεί εδώ και χρόνια στη χώρα μας.