Το ΥΠΕΝ φαίνεται να έχει καταλήξει στις διαδικασίες για τις τις νέες μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης που θα γίνουν με ιδιωτικά κεφάλαια μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας
Εντός των ημερών, αναμένεται να παραδοθεί στο ΥΠΕΝ, η τελική μελέτη των Enviroplan και ΕΠΤΑ για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η κυρία Μαριάννα Τζάνε (πηγή Newmoney), η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι η παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα είναι μια εφικτή λύση, αλλά συγχρόνως και αναγκαία για να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για μείωση κάτω του 10% της ταφής των αποβλήτων τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μελέτη κάνει μια εκτίμηση των ποσοτήτων καυσίμου (ανεξαρτήτως ποιότητας) που θα παράγουν οι νέες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων (SRF, RDF), το οποίο προσδιορίζεται μεταξύ 1.200.000 έως 1.600.000 τόνους. Ένα τμήμα από αυτές τις ποσότητες θα απορροφηθεί απο τις τσιμεντοβιομηχανίες και το υπόλοιπο θα καίγεται σε ενεργειακές μονάδες. Σύμφωνα με κυβερνητικό σχέδιο, η προετοιμασία του ΥΠΕΝ θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι ώστε οι διαγωνισμοί να βγουν στον αέρα από το 2025.
Το επίμαχο θέμα της χωροθέτησης
Σημαντικό είναι ότι η μελέτη χωροθετεί τις προτεινόμενες θέσεις για τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης με συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό σύμφωνα με τον οποίο, θα απαιτηθούν ώς έξι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων. Από αυτές, η μια θα φιλοξενηθεί στην Αττική, μία στην Πελοπόννησο, μία στην Κρήτη, πιθανώς μία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μία στη Δυτική Μακεδονία και η τελευταία πιθανόν στη Βοιωτία.
Πρόσκληση με ανταγωνιστικές διαδικασίες
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο που αναπτύσσεται στη μελέτη είναι και ο τρόπος υλοποίησης των νέων μονάδων, ο οποίος δεν θα είναι τελικά η μέθοδος ΣΔΙΤ. Το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στη λύση της πρόσκλησης επενδυτών που θα χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια τις μονάδες και θα επιλεγούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. ελληνικό Δημόσιο θα δεσμεύεται στις ποσότητες αλλά και στον χρόνο», αναφέρει αρμόδια πηγή που παρακολουθεί τις σχετικές διεργασίες. Τα έσοδα μιας μονάδας καύσης θα προέρχονται από το Gate Fee, δηλαδή τα χρήματα που θέλουν οι ιδιώτες να πληρώνονται ανά τόνο εισερχομένου καυσίμου στις μονάδες τους και από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, Μέχρι τις 20 Ιουνίου θα υποβληθεί και το δεύτερο παραδοτέο της μελέτης στο υπουργείο, που αφορά τον τρόπο που θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία για τα υπολείμματα και το δευτερογενές καύσιμο (RDF, SRF). Μελετάται ταυτόχρονα ο μηχανισμός που θα λειτουργήσουν οι νέες μονάδες και εξετάζονται υφιστάμενα μοντέλα εκκαθάρισης των συναλλαγών, τα οποία δουλεύουν επιτυχώς με τους άλλους παραγωγούς πράσινης ενέργειας. Σημειώνεται, ότι το σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά απόβλητα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν παραπέρα, αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 1,5 δισ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον της για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα έχει εκδηλώσει ήδη η ΔΕΗ, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις της στην Αττική ή ακόμη και στη Δυτική Μακεδονία, αναμένεται δε ότι όλοι οι μεγάλοι “παίκτες” του τομέα διαχείρισης αποβλήτων όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Motor Oil, η HΛΕΚΤΩΡ που βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο εξαγοράς απο την Motor Oil, θα ενδιαφερθούν για το νέο επενδυτικό αντικείμενο. Αλλά και η ΕΥΔΑΠ, διερευνά ήδη το ενδεχόμενο μιας μικρής μονάδας με σκοπό τη διαχείριση της λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια. Πέρα απο τις προαναφερθέντα, στον άμεσο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση περίπου 15 μονάδων σε Μονάδες Ανάκτησης και Ανακύκλωσης (ΜΑΑ) που είναι σε εκκρεμότητα.