Τα φ/β δεν θα συνδέονται στο δίκτυο και θα καλύπτουν απευθείας τις ενεργειακές ανάγκες των επιχειρήσεων
Τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να λάβουν επιδότηση για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, ώστε να καλύπτουν σημαντικό μέρος των αναγκών τους σε ρεύμα από τον ήλιο και να μειώσουν επομένως το ενεργειακό τους κόστος, θα δώσει νέο πρόγραμμα που βρίσκεται στα σκαριά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, δίνοντας επομένως τη δυνατότητα να ενταχθεί σημαντικός αριθμός δικαιούχων. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο στην περιγραφή της εν λόγω δράσης εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περί τις 9.700 εταιρείες. Επίσης, στόχος είναι να μπορούν να επωφεληθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, από τις μικρότερες μέχρι τις πιο μεγάλες και ενεργοβόρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το προσχέδιο του Οδηγού του προγράμματος είναι ήδη έτοιμο, με στόχο η προδημοσίευσή του να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου τοποθετεί την έναρξη υποβολής αιτήσεων προς τις αρχές του φθινοπώρου.
Δυνατότητα προσθήκης και μπαταρίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση βρισκόταν στα πλάνα της κυβέρνησης ήδη πριν από τις εκλογές. Η ολοκλήρωση του draft του Οδηγού σε λιγότερο από ένα μήνα από τις δεύτερες κάλπες κατέστη δυνατή, καθώς τα στελέχη του υπουργείου συνέχισαν να εργάζονται σε φουλ ρυθμούς και μέσα στη χρονική περίοδο της διπλής εκλογικής αναμέτρησης.
Τα φωτοβολταϊκά δεν θα συνδέονται στο δίκτυο (zero feed-in), κάτι που σημαίνει πως η παραγωγή τους θα χρησιμοποιείται απευθείας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων (ταυτοχρονισμός). Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης για την εγκατάσταση και μπαταρίας, ώστε μέρος της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής να αποθηκεύεται, για να καταναλώνεται σε μεταγενέστερο χρόνο.
Όπως είναι φυσικό, η επιλογή ή όχι της προσθήκης μπαταρίας θα εξαρτηθεί από το ωράριο λειτουργίας μίας επιχείρησης. Επομένως, για τις εταιρείες που είναι ανοικτές αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενδεχομένως να μπορούν να περιοριστούν σε ένα σύστημα «απλού» φωτοβολταϊκού. Αντίθετα, η μπαταρία απευθύνεται κυρίως για τους επαγγελματικούς χώρους που λειτουργούν και μετά τη δύση του ήλιου.
Αναδημοσίευση από το Insider.gr