Σε άμεση προτεραιότητα θέτουν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Πρωτοβουλίας Α-Energy, την ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου, οι ελληνικές επιχειρήσεις και επιστημονικοί φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οιαδήποτε έκβαση κι αν έχει στην πορεία, επιταχύνει την διαδικασία απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα επισπεύδοντας δραματικά την έλευση του πράσινου υδρογόνου. Για το οποίο μάλιστα,όλως προφητικά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε εκτιμήσει τις προάλλες ότι «θα έρθει στη ζωή μας πολύ πιο γρήγορα από ότι πιστεύουμε στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα».
Και να που ήρθε! Ακόμα και σήμερα που η σχετική τεχνολογία δεν έχει ακόμα προχωρήσει αρκετά, το κόστος μιας θερμικής μεγαβατώρας που παράγεται από υδρογόνο -που προέρχεται από τον ήλιο- κοστίζει 72 ευρώ, ενώ το κόστος μιας θερμικής μεγαβατώρας από φυσικό αέριο είναι στα 74 ευρώ.
Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertakings: Η αξιοποίηση του πράσινου υδρογόνου μπορεί να γίνει ακόμα και από το 2025
Στην Ελλάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ευρωπαϊκού φορέα «Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertakings», οι δυνατότητες για την παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 είναι σημαντικές και αυτό δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για τη χώρα για την αξιοποίηση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση νερού. Επιπλέον, όπως θεωρούν οι ειδικοί, μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα, ξεκινώντας από το 2025, η υπάρχουσα υποδομή φυσικού αερίου για μεταφορά και διανομή υδρογόνου, με ανάμειξη υδρογόνου στο δημόσιο δίκτυο φυσικού αερίου.
Hydrogen Europe: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα
Από τη δική του πλευρά, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Υδρογόνου (Hydrogen Europe) με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οποίος και εκπροσωπεί περισσότερες από 120 βιομηχανικές επιχειρήσεις, 70 ερευνητικούς οργανισμούς και 17 Εθνικούς Συνδέσμους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του υδρογόνου και των κυψελών καυσίμου, παροτρύνει επίσης προς αυτήν την κατεύθυνση:
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, CEO της Hydrogen Europe και πρώην ευρωβουλευτής σε συνέντευξη τύπου «στις 3.000 αναφορές του “fit for 55” της ΕΕ περί τις 1000 αναφορές αφορούν στο υδρογόνο. Κάτι που δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να εντείνει και να επιταχύνει τις προσπάθειές της προκειμένου να πρωτοπορήσει, καθώς η Ευρώπη δίνει σημαντική ώθηση στην συγκεκριμένη τεχνολογία. Στο πλαίσιο εξάλλου των ραγδαίων εξελίξεων, σε ότι αφορά τις επενδύσεις στο τομέα του υδρογόνου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το υφιστάμενο κενό κινούνται ήδη γρήγορα για να καλύψουν αρκετές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και άλλες.
«Συναγερμός” έχει όμως σημάνει και στις ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς που ήδη εμπλέκονται με το θέμα: Ποιες είναι αυτές; Πρώτη από όλους η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ήδη από το 2019 κατέθεσε επίσημα την πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος, ώστε να γίνει μία από τις πρώτες περιοχές της Ευρώπης, που θα διεκδικήσουν ένα μεγάλο έργο υδρογόνου.
Σε δεύτερη φάση αξιολόγησης το White Dragon
Σήμερα, το έργο White Dragon που θα αναπτυχθεί στη Δυτική Μακεδονία, έχει κατατεθεί στο πλαίσιο των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, Important Project of Common European Interest (IPCEI). Βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση της αξιολόγησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, στη φάση δηλαδή της προ-κοινοποίησης στο πρώτο κύμα των έργων υδρογόνου.
Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα με την οριστική κοινοποίηση του έργου White Dragon ως IPCEI. Άμεσα εξάλλου, αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία οριστικοποίησης των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την χρηματοδότησή του, μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ποιες εταιρείες μετέχουν στο έργο για παραγωγή πράσινου υδρογόνου
Το White Dragon είναι ένα σύμπλεγμα για παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία μέσω ηλεκτρόλυσης από ηλιακή ενέργεια και διανομή του μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ και του αγωγού TAP. Στο έργο συμμετέχουν η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., (ως συντονιστής) η Advent Technologies S.A., η COPELOUZOS GROUP (DAMCO ENERGY S.A.), η Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., η TAP AG, ο ΔΕΣΦΑ, οι όμιλοι των Ελληνικών Πετρελαίων, της MOTOR-OIL και η ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο ουσιαστικά του ίδιου έργου κινείται και το Green HIPo: Είναι ένα έργο της Advanced Energy Technologies (Advent Technologies) για την κατασκευή μονάδας παραγωγής καινοτόμων ηλεκτρολυτών και κυψελίδων καυσίμου. Οι συνδυασμένες κυψέλες καυσίμου θερμότητας και ενέργειας (CHP) σχεδιάζεται να παραχθούν από την Advent για το Project White Dragon. Η παραγωγή θα πραγματοποιείται στη γραμμή παραγωγής της εταιρείας, με εγκατάσταση στη Δυτική Μακεδονία.
Η δικαίωση Κασαπίδη
Ο Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι το πράσινο υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα για τη μείωση των εκπομπών στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των μεταφορών, αλλά και σε διαφορετικούς βιομηχανικούς τομείς, αποτελώντας φορέα καθαρής ενέργειας και ανάπτυξης. Όπως τόνισε χθες με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία «πέρα από τις 5.000 άμεσες θέσεις εργασίας, τα οφέλη από την ενεργειακή χρήση του Υδρογόνου είναι πολλά, ιδίως όταν χρησιμοποιείται και για μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας».
Επισπεύδουν ΔΕΗ και Motor Oil Hellas στον τομέα του πράσινου υδρογόνου
Σύμφωνα εξάλλου με πηγές προσκείμενες στη ΔΕΗ, η οποία έχει υπογράψει προ μηνός μνημόνιο συνεργασίας με την Motor Oil Hellas με αντικείμενο την κοινή δραστηριοποίηση στον τομέα του πράσινου υδρογόνου, υπό την πίεση των ενεργειακών εξελίξεων αναμένεται επιτάχυνση της δημιουργίας του κοινοπρακτικού σχήματος που θα δημιουργηθεί.
Σε αυτό, η ΜΟΗ θα διαθέτει το 51% και η ΔΕΗ το 49%. Στόχος του σχήματος είναι να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αντίστοιχα του ομίλου της ΜΟΗ στην αγορά του συμβατικά παραγόμενου υδρογόνου προκειμένου να ηγηθεί στην ανατέλλουσα αγορά του πράσινου υδρογόνου.
Το joint venture δε σχετίζεται με το πρότζεκτ White Dragon στο οποίο συμμετέχουν ήδη και η ΔΕΗ και η ΜΟΗ ούτε και με το πρότζεκτ Blue Med στο οποίο μετέχει η ΜΟΗ.
Καμία σχέση με το μπλε ή γκρι υδρογόνο
Διευκρινίζεται ότι το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια («πράσινο υδρογόνο»), δεν έχει καμία εκπομπή άνθρακα που σχετίζεται με την παραγωγή ή τη χρήση του, σε αντίθεση με εκείνο που παράγεται σήμερα από ορυκτά καύσιμα (μπλε ή γκρι υδρογόνο). Το «πράσινο» υδρογόνο παράγεται από την ηλεκτρόλυση νερού με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ. Η διαδικασία αυτή συνιστά σήμερα μόλις το 0.1% της παραγωγής υδρογόνου παγκοσμίως, καθώς παρουσιάζει υψηλό κόστος, σημαντική κατανάλωση ενέργειας και απώλειες.
Λιγότερο από το 2% της τρέχουσας κατανάλωσης ενέργειας
Στην Ευρώπη το υδρογόνο σήμερα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% της τρέχουσας κατανάλωσης ενέργειας και χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή χημικών προϊόντων, όπως πλαστικά και λιπάσματα. Το 96% αυτής της παραγωγής υδρογόνου παράγεται μέσω φυσικού αερίου, εκπέμποντας σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγική διαδικασία. Ο Διεθνής Οργανισμός εκτιμά ότι έως το 2030 το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου μπορεί να μειωθεί κατά 30%, λόγω της μείωσης του κόστους των ΑΠΕ, του capex των ηλεκτρολυτών, και της ευρύτερης κλίμακας της τεχνολογίας. Τέλος, αντίστοιχα σε μελέτη του Hydrogen Council οι εκτιμήσεις για τη μείωση κόστους έως το 2030 αγγίζουν το 50%.
Προϋποθέσεις ανάπτυξης ανταγωνιστικού υδρογόνου
Στις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ανταγωνιστικού υδρογόνου περιλαμβάνονται: Υψηλή συμβολή ανανεώσιμης ενέργειας από αξιόπιστο ανανεώσιμο ενεργειακό δυναμικό χαμηλού κόστους (για παράδειγμα υδροηλεκτρικό και αιολικό). Πρόσβαση σε άφθονο γλυκό νερό. Βιομηχανικοί χώροι με διαθέσιμη γη και πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υποδομές.
Καθώς γι’ αυτά τα θέματα θα έχουμε να πούμε πολλά προσεχώς, μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του A Energy.