Σκρέκας: Η επιβολή πλαφόν δεν θα λύσει πλήρως το πρόβλημα στις τιμές αερίου

You are currently viewing Σκρέκας: Η επιβολή πλαφόν δεν θα λύσει πλήρως το πρόβλημα στις τιμές αερίου

Η αναμενόμενη επιβολή πλαφόν από την Ευρώπη στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές τιμές αερίου, θα βοηθήσει μεν, όμως δεν θα λύσει πλήρως το πρόβλημα, εκτίμησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της εκπομπής Αταίριαστοι του ΣΚΑΙ. Για να προσθέσει, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, κλείνοντας τους αγωγούς εκβιάζει την Ευρώπη για να σταματήσει να στηρίζει την Ουκρανία και να αποκομίσει άλλα οφέλη.

900 εκ. ευρώ (!!) ο λογαριασμός Αύγουστου του Μηχανισμού Ανάκτησης Υπερεσόδων

Ο κ Σκρέκας, αναφέρθηκε επίσης στα 900 εκατομμύρια ευρώ (!!) που ανακτήθηκαν από τις ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες τον μήνα Αύγουστο μέσω του Μηχανισμού Ανάκτησης Υπερεσόδων τα οποία θα πάνε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Σε ότι αφορά την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για τον Σεπτέμβριο, θα είναι μεγάλη της τάξης των 1,9 δις. ευρώ. Επεσήμανε πάντως ότι, παρά το γεγονός ότι οι δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού είναι πεπερασμένες, υπάρχει πλάνο στήριξης των καταναλωτών για τον χειμώνα για όλα τα ενεργειακά προϊόντα (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο κτλ).

Επιπρόσθετα, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της διπλασιάζοντας την χωρητικότητα αποθήκευσης της Ρεβυθούσας και επίσης διπλασιάζοντας την παραγωγή από λιγνίτη.

Εξοικονόμηση ενέργειας 12% για Ιούνιο – Ιούλιο, οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κατάσταση

Επίσης, ανέφερε ότι καταναλωτές τον Ιούνιο και Ιούλιο προχώρησαν σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 12%, κάτι που είναι θετικό και δείχνει ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κατάσταση. Από τη δική του πλευρά, ο δημόσιος τομέας πρέπει να δώσει το σωστό παράδειγμα μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας για δημόσια κτήρια, δρόμους, μνημεία κα. στο πλαίσιο πολλών προτάσεων που ήδη συζητούνται.

Καλό ερώτημα παραμένει για πόσο διάστημα ο Μηχανισμός Ανάκτησης Υπερεσόδων θα συνεχίσει να συγκεντρώνει τόσο εφιαλτικά ποσά (που τελικά ανακυκλώνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) και τι θα γίνει με την αναμενόμενη επιβολή πλαφόν από την Ευρώπη στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές τιμές αερίου για την οποία, όπως εκτίμησε ο κ Σκρέκας, μπορεί να μην λύσει πλήρως το πρόβλημα, σίγουρα όμως θα το αποσυμφορήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα διεκδικεί από προχθές την πανευρωπαϊκή πρωτιά στις τιμές ρεύματος. Για το πώς φτάσαμε ως εκεί θα επανέλθουμε άμεσα.