Σκρέκας: Net metering και στα αγροτικά αντλιοστάσια – 50 χιλιάδες οι ωφελούμενοι

You are currently viewing Σκρέκας: Net metering και στα αγροτικά αντλιοστάσια – 50 χιλιάδες οι ωφελούμενοι

Τα αγροτικά αντλιοστάσια θα ενταχθούν στο πρόγραμμα για τα Φ/B στη στέγη

Net metering και στα αγροτικά αντλιοστάσια με 50 χιλιάδες ωφελούμενους: Τη σχετική ανακοίνωση, έκανε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια χθεσινής του συνάντησης με αγρότες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για περίπου 50.000 φωτοβολταϊκά έως 10kV, σε αγροτικά αντλιοστάσια, το οποίο θα ενταχθεί στο συνολικότερο πρόγραμμα επιδότησης της κατασκευής φωτοβολταϊκών έως 10kV στις στέγες νοικοκυριών και επιχειρήσεων και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Η προσθήκη αυτή, ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων για τον δραστικό περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους, μέσω ενεργειακού συμψηφισμού, από τους 250 στους 300.000 (100.000 είναι ήδη οι κατοικίες, 75.000 οι μικρές επιχειρήσεις και αντίστοιχα 75.000 οι αγροτικές εγκαταστάσεις).

Σημειώνεται, ότι οι επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά στέγης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα κυμαίνονται από 20 έως 60% για τα 300.000 συστήματα.

Μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται η προδημοσίευση του οδηγού του νέου προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στέγης από το ΥΠΕΝ, ώστε να ακολουθήσει διάστημα προετοιμασίας των ενδιαφερομένων. Στη συνέχεια θα δημοσευτεί ο οριστικός οδηγός δράσης του προγράμματος και θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα που αναπτύσσει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Από ότι φαίνεται βέβαια, η όλη προετοιμασία, σε συνδυασμό και με τους χρόνους τους οποίους απαιτεί η ανάπτυξη του ειδικού πληροφοριακού συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ, ενδέχεται να καθυστερήσει κατά ένα μήνα την τελική υποβολή των αιτήσεων, που αρχικά τοποθετείτο μέσα στον Μάρτιο.

Σημειώνεται επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης με τους αγρότες, ο κ. Σκρέκας, επιβεβαίωσε την κατάθεση σύντομα νέου νομοσχέδιο για την περαιτέρω προώθηση της αυτοπαραγωγής, με ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν αποκλειστικά επιχειρήσεις.