Σ. Φάμελλος – Π. Πέρκα: Σκληρή κριτική για την Υπουργική Απόφαση που αλλάζει τους όρους σύνδεσης των σταθμών ΑΠΕ

You are currently viewing Σ. Φάμελλος – Π. Πέρκα: Σκληρή κριτική για την Υπουργική Απόφαση που αλλάζει τους όρους σύνδεσης των σταθμών ΑΠΕ

Σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Υπουργική Απόφαση αλλαγής προτεραιοτήτων στη χορήγηση όρων σύνδεσης στους σταθμούς ΑΠΕ που εκδόθηκε τον Δεκαπενταύγουστο:

Όπως υποστήριξαν σε σχετική τους ανακοίνωση, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, και η αναπληρώτρια τομεάρχης Πέτη Πέρκα, με αφορμή την ΥΑ, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 89 του νόμου 4951/2022 για τις ΑΠΕ, η κυβέρνηση αλλάζει τους όρους, ώστε στο δίκτυο να συνδέονται μόνο οι κολλητοί και τα μεγάλα συμφέροντα και όχι οι σοβαρές επενδύσεις που έχουν σειρά με βάση την ημερομηνία ωρίμανσης ούτε τα μικρά και μεσαία έργα που θα ενίσχυαν και τον ενεργειακό πλουραλισμό.

Ειδικότερα όπως επισημαίνουν Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα:

Η ΥΑ καταρτίστηκε με αδιαφάνεια και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς των ΑΠΕ, την επιστημονική κοινότητα και τους λοιπούς κοινωνικούς φορείς, ώστε ο Υπουργός να εισάγει απερίσπαστος διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Καταργεί τη χρονική σειρά προτεραιότητας

Η ΥΑ καταργεί τη χρονική σειρά προτεραιότητας στη σύνδεση έργων ΑΠΕ στο δίκτυο, ακόμα και για έργα που ωρίμασαν και περιμένουν χρόνια και εισάγει φωτογραφικούς όρους για την εξυπηρέτηση ημετέρων ακόμα και για σύνδεση έργων που δεν είναι έτοιμα.

Ενδεικτικό του αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί είναι ότι σήμερα περιμένουν για άδεια και όρους σύνδεσης έργα ΑΠΕ ισχύος 25GW με απαιτούμενο επιπλέον ενεργειακό δυναμικό για ΑΠΕ στο νέο ΕΣΕΚ μόνο 6 GW έως το 2030 (πλέον των συνδεδεμένων και με όρους σύνδεσης έργων)!

Η ΥΑ αποτελεί άλλη μια απόδειξη της επιλογής της κυβέρνησης της ΝΔ να λύσει το βραχυκύκλωμα του περιορισμένου ηλεκτρικού χώρου που η ίδια δημιούργησε με την κλασσική της συνταγή, κάνοντας δηλαδή την κρίση ευκαιρία, ικανοποιώντας συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα και ρουσφέτια. Είναι προφανές ότι η ΥΑ πρέπει να ακυρωθεί και να προκύψει μετά από δημόσιο διάλογο νέο πλαίσιο.