Ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία επί της σχετικής πρότασης
Σε πεδίο μάχης με αναμέτρηση διαφορετικών απόψεων σχετικά με τις τελικές αποφάσεις της Ευρώπης στο θέμα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, αναμένεται να εξελιχθεί η αυριανή σύνοδος των υπουργών ενέργειας της ΕΕ.
Δεδομένου ότι είναι σημαντικός ο αριθμός των χωρών που διαφωνούν στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκού πλαφόν αποκλειστικά και μόνον στο εισαγόμενο ρωσικό αέριο, ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία επί της συγκεκριμένης πρότασης.
Ιδού πώς έχουν διαμορφωθεί οι διαφωνούντες μέχρι στιγμής: Ουγγαρία και Σλοβακία είναι κατηγορηματικά αρνητικές. Πολωνία και Ιταλία ζητούν από την Κομισιόν να περιορίσει την τιμή στο σύνολο του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ. και όχι μόνον στο ρωσικό. Η Γερμανία δεν έχει ξεκάθαρη θέση, αλλά ούτε αυτή φαίνεται να είναι θετική. Η Τσεχία είναι επίσης αρνητική, θεωρώντας ότι το προτεινόμενο από την ΕΕ πλαφόν αποτελεί περισσότερο πολιτική κίνηση και όχι αποτελεσματικό ενεργειακό εργαλείο.
Στην πλευρά των διαφωνούντων συντάσσεται και η Ελλάδα με τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, να αντιπροτείνει πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, σε συνδυασμό με ένα πλαφόν στο ίδιο το συμβόλαιο TTF, θεωρώντας ότι θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα συνολικά για την Ευρώπη.
Διακοπή τροφοδοσίας και μείωση επιδοτήσεων οι κίνδυνοι για την Ελλάδα
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι επιζήμια για την Ελλάδα για δυο βασικούς λόγους:
Πρώτον, γιατί ως αποτέλεσμα θα κοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία και στις χώρες που την διατηρούν ακόμα, όπως η Ελλάδα μέσω του αγωγού Turk Stream, με όποιες αρνητικές επιπτώσεις στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Δεύτερον, γιατί μια καθολική εφαρμογή της πρότασης της Επιτροπής, η οποία πέραν του πλαφόν στο ΦΑ περιλαμβάνει και ανώτατο όριο της τάξης των 200 ευρώ οριζόντια σε όλες τις υπόλοιπες τεχνολογίες θα οδηγούσε στη μείωση των εσόδων του δημοσίου από τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Κατ΄επέκταση, αυτό θα οδηγήσει σε μείωση και των κονδυλίων για επιδοτήσεις των καταναλωτών, κάτι που φυσικά απεύχεται το ΥΠΕΝ και η κυβέρνηση.
Δεν είναι λοιπόν τυχαία η αγωνία του κ. Σκρέκα και των συνεργατών του για την αυριανή έκβαση της συνόδου των υπουργών ενέργειας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κάνει πολύ λόμπυ και θα δώσουν μάχη υπέρ της ελληνικής πρότασης μέχρι τέλους.