Τα δύο τρίτα αγγλικών εταιρειών με μεγάλους λογαριασμούς ενέργειας θα επενδύσουν στην αποθήκευση
«Πίσω από τον μετρητή»: Γιατί μπαίνει πλέον στην τρέχουσα ενεργειακή ατζέντα το γνωστό μας “behind the meter” και γιατί θα παραμείνει στην ατζέντα, εξηγεί πρόσφατη σχετική με το θέμα έρευνα που διεχήχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο τριτα αγγλικών εταιρειών με μεγάλους λογαριασμούς ενέργειας, σχεδιάζουν να επενδύσουν στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία. Όταν γίνεται αποτελεσματικά, η λήψη μέτρων «πίσω από το μετρητή» μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη. Με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται και τις αυξανόμενες απαιτήσεις σε επιχειρήσεις να είναι «πιο πράσινες», είναι επίσης λογικό να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στον έλεγχο χρήσης της ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο, ότι ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί, επιλέγουν λύσεις «πίσω από τον μετρητή», προκειμένου να ελέγξουν το ενεργειακό τους κόστος και να βελτιώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα.
Τι σημαίνει όμως στην πράξη το πολυσυζητημένο αυτό τα τελευταία χρόνια θέμα και πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να επωφεληθούν από αυτό;
Τι σημαίνει το «behind the meter» ;
Οποιοσδήποτε χρήστης φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας – είτε είναι μεγάλος είτε μικρός, είτε οικιακός, είτε εμπορικός είτε βιομηχανικός χρήστης, θα μπορεί να έχει ειδικούς μετρητές στις εγκαταστάσεις του, που θα υπολογίζουν πόση ενέργεια έχει ληφθεί από το δίκτυο και κατά συνέπεια πόση ενέργεια οφείλει στο δίκτυο, ο προμηθευτής κοινής ωφέλειας .
Με απλά λόγια, το «πίσω από τον μετρητή», αναφέρεται σε οτιδήποτε συμβαίνει επιτόπου, από την πλευρά του μετρητή του χρήστη της ενέργειας. Αντίθετα, οτιδήποτε συμβαίνει στην άλλη πλευρά του πλέγματος θεωρείται ότι βρίσκεται «μπροστά από το μετρητή».
Γιατί όμως έχουν γίνει τόσο επίκαιρα αυτά που μπορούν να γίνουν «πίσω» από τον μετρητή; Μέχρι πρόσφατα, ένας καταναλωτής μπορούσε να κάνει πολύ λίγα πράγματα «πίσω από το μετρητή» προκειμένου να επιτυγχάνει εξοικονόμηση. Όπως λόγου χάριν να σβήνει τα φώτα και τον εξοπλισμό όταν δεν είναι απαραίτητος. Σήμερα όμως, υπάρχουν πολλές διαφορετικές δυνατότητες.
Το παράδειγμα της αγγλικής αλυσίδας ξενοδοχείων Premier Inn
Η επένδυση σε κάποια μορφή παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) πάνελ και άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παράγουν ενέργεια, όπως οι ανεμογεννήτριες και η βιομάζα, μπορούν όλες να χρησιμοποιηθούν πίσω από το μετρητή, για να μειωθεί η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται να ληφθεί από το δίκτυο. Η απόδοση της επένδυσης από τέτοιες τεχνολογίες μπορεί να είναι σημαντική.
Ένα καλό παράδειγμα που αναφέρεται στην σχετική έρευνα, είναι αυτό του Premier Inn, μιας αγγλικής αλυσίδας ξενοδοχείων που ανήκει στη Whitbread. Η Premier Inn, έχει επενδύσει στην εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε περισσότερες από 180 στέγες ξενοδοχείων της σε ολόκληρη την Μεγάλη Βρεττανία. Με αυτόν τον τρόπο, μείωσε δραστικά την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παίρνει από το δίκτυο και το αποτύπωμα άνθρακα.
Συμφέρουσα η αποθήκευση με μπαταρία – χαμηλές οι τιμές
Οι σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στα συστήματα ιόντων λιθίου, έχουν αυξήσει την δημοτικότητα της αποθήκευσης με μπαταρία για όσους επιθυμούν να επωφεληθούν από
τη δραστηριότητα «πίσω από το μετρητή».
Με τις τιμές των μπαταριών να έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών,η εγκατάσταση της συγκεκριμένης τεχνολογίας έχει εμπορική λογική, είτε πρόκειται για την αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας που παράγεται από μια ανανεώσιμη πηγή, είτε πρόκειται απλώς για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο, όταν οι τιμές είναι χαμηλές.
Απάντηση από την πλευρά της ζήτησης
Με αξιοποίηση του Demand Side Response (Απάντηση από την πλευρά της ζήτησης), οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσθετα έσοδα μέσα από την συμβολή τους στην εξισορρόπηση των διαφορετικών αναγκών που πρέπει να εξυπηρετηθούν από το δίκτυο. Λόγου χάριν, μεγάλοι χρήστες που καταναλώνουν ενέργειας σε ώρες αιχμής ενδέχεται να μειώσουν τις απαιτήσεις τους σε αυτές τις ώρες, ή όταν τους ζητηθεί από το Εθνικό Δίκτυο και να τις μεταφέρουν τις πιο ενεργοβόρες δραστηριότητές τους σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί μπαταρία, μπορεί επίσης να υποστηρίξει τη σταθεροποίηση του δικτύου, αποθηκεύοντας ηλεκτρική ενέργεια και στη συνέχεια να την διοχετεύσει στο δίκτυο σε ώρες αιχμής, συμβάλλοντας έτσι στην κάλυψη της προσφοράς και της ζήτησης.
Πρόσθετες ροές εσόδων
Το Εθνικό Δίκτυο στην Αγγλία, παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στα 50 Hz, συν ή πλην 1%. Πρόκειται για έναν αυστηρό κανονισμό που σημαίνει ότι χρειάζεται ευελιξία για να ισορροπήσει το σύστημα χρειάζεται ευελιξία. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους. Η αξιοποίηση της αγοράς Firm Frequency Response (FFR) είναι ένας από αυτούς. Οι χρήστες των μπαταριών, μπορούν να προσφέρουν στο σύστημα, γρήγορη και αξιόπιστη απόκριση, είτε μόνοι τους είτε αν δεν είναι αρκετά μεγάλες οι καταναλώσεις τους, μέσω ενός αθροιστή. Με τη συμμετοχή τους στην αγορά FFR, μπορούν να εξασφαλίσουν μια τακτική ροή εσόδων.
Άλλα οφέλη
Υπάρχουν και άλλα οφέλη από την αξιοποίηση των δυνατότων που παρέχονται «πίσω από το μετρητή». Για παράδειγμα, ένα σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (EESS) μπορεί να λειτουργήσει ως ένας αδιάλειπτος πάροχος ρεύματος (UPS), παρέχοντας εφεδρικό ρεύμα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για νοσοκομεία και γραμμές παραγωγής που πρέπει να λειτουργούν συνέχεια. Επίσης, ένα σύστημα EESS μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της ισχύος, εάν προκληθεί διακοπή λειτουργίας και το Εθνικό Δίκτυο θα πρέπει να μειώσει την τροφοδοσία.
Τα παραπάνω εξηγούν γιατί η χρήση του «πίσω από το μετρητή» μπήκε στην ενεργειακή ατζέντα και θα μείνει! Και βέβαια, υπενθυμίζουμε ότι η προαναφερθείσα έρευνα αφορά την Αγγλία.