Πέντε Φ/Β Πάρκα της ΔΕΗΑΝ χρηματοδοτεί η Alpha Bank

You are currently viewing Πέντε Φ/Β Πάρκα της ΔΕΗΑΝ χρηματοδοτεί η Alpha Bank
Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Τα Πάρκα έχουν ισχύ 159 MW και αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδίου στο πρώην λιγνιτωρυχείο της Πτολεμαΐδας

Πέντε Φ/Β Πάρκα της ΔΕΗΑΝ χρηματοδοτεί η Alpha Bank: Στην υπογραφή σχετικής δανειακής σύμβασης με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες θυγατρική του Ομίλου ΔΕΗ, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε η Alpha Bank, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Το έργο ύψους Ευρώ 86 εκατ., το οποίο εντάσσεται στον πυλώνα «Πράσινη Μετάβαση» του «Ελλάδα 2.0», θα χρηματοδοτηθεί με μακροπρόθεσμο δανεισμό, με τη συμμετοχή της Alpha Bank να ανέρχεται σε Ευρώ 37 εκατ. και του ΤΑΑ στα Ευρώ 49 εκατ., καλύπτοντας συνολικά το 80% του επενδυτικού προγράμματος.

Η επένδυση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αφορά στην κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 159 MW και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου στο πρώην λιγνιτωρυχείο της Πτολεμαΐδας συνολικής ισχύος 960 MW, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο 2024

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα 5 φωτοβολταϊκά πάρκα αναμένεται να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο 2024, συμβάλλοντας καθοριστικά στη νέα εποχή απολιγνιτοποίησης του Ομίλου ΔΕΗ και της Δυτικής Μακεδονίας ευρύτερα.

Σημειώνεται ότι, η χρηματοδότηση της επένδυσης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες εντάσσεται στις επιλέξιμες δραστηριότητες της πράσινης θεματικής ενότητας του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης (Sustainable Finance Framework) της Alpha Bank. Στόχος του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης είναι η στήριξη των εταιρειών στην πορεία τους προς την πράσινη μετάβαση, μέσω τη μείωσης των εκπομπών άνθρακα ή της αύξησης της περιβαλλοντικής τους απόδοσης σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από αυτά που απαιτεί το νομικό πλαίσιο.

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας, επεσήμανε:

«Πρόκειται για μία μεγάλη εμβληματική επένδυση στη Δυτική Μακεδονία για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης υποστηρίζει και μεγάλα έργα, όπως το παρόν, αλλά ταυτόχρονα στηρίζει και πλήθος μικρότερων έργων, όπως έργα ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στη στρατηγική απολιγνιτοποίησης της χώρας και στην ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο».

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Τράπεζας, Γιάννης Εμίρης, δήλωσε σχετικά:

«Το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη της δυναμικότητας αλλά και της αποφασιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην πράσινη μετάβαση, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας.

Η χρηματοδότηση της επένδυσης της εταιρείας για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών πάρκων προστίθεται στις εκταμιεύσεις άνω των Ευρώ 10 δισ. στις οποίες έχει προχωρήσει η Alpha Bank προς την ελληνική οικονομία, τα τελευταία δύο χρόνια, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως αρωγός των ελληνικών επιχειρήσεων στη μετάβασή τους προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε:

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο Όμιλος ΔΕΗ ηγείται στις ΑΠΕ και προχωράμε δυναμικά το σχέδιο απολιγνιτοποίησης. H ενεργειακή μετάβαση είναι μονόδρομος για έναν καθαρό και βιώσιμο πλανήτη. Έχουμε αναλάβει ισχυρή δέσμευση για την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανυπομονούμε να αναπτύξουμε πλήρως τα έργα μας και να διευκολύνουμε την πλήρη μετάβαση της χώρας σε ένα βιώσιμο μέλλον. Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τον στόχο μας για επέκταση του χαρτοφυλακίου μας σύμφωνα με το επιχειρηματικό μας σχέδιο».

Η επένδυση υλοποιείται με δάνειο ή με δανειοδότηση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.