Ο Δήμος Κοζάνης αναζητά χρηματοδότηση για έργο αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση

You are currently viewing Ο Δήμος Κοζάνης αναζητά χρηματοδότηση για έργο αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση

Χρηματοδοτικό αίτημα για έργο αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση ισχύος 8 μεγαβάτ, θα υποβάλλει σύντομα ο Δήμος Κοζάνης, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο Δήμος Κοζάνης, ο πρώτος Δήμος στη χώρα που ενδιαφέρεται να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός δύσκολου έργου, θα επιδιώξει σε πρώτη φάση να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε όλες τις επιμέρους μελέτες, που θα τεκμηριώσουν και τη χρηματοδότησή του.

Με κοινωνική συναίνεση

Η πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς: Πρώτον, απολαμβάνει της ομόφωνης απόφασης όλων των παρατάξεων και των μελών του ΔΣ του Δήμου, μετά από τη σχετική εισήγηση του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα. Αυτό σημαίνει ότι το έργο, εφόσον θα τηρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, δεν θα εμπλακεί στις συχνές τοπικές αντιδράσεις που καθυστερούν κατά κανόνα έργα αυτού του είδους.

Δεύτερον, έχουν ήδη προταθεί εναλλακτικές τοποθεσίες για την ανάπτυξη του έργου, το οποίο θα συνδυάζεται και με φωτοβολταϊκό ισχύος επίσης 8 μαγαβάτ. Τρίτον, έρχεται σε ένα timing που κατατάσσει τα αποθηκευτικά έργα στις άμεσες προτεραιότητες της ενεργειακής μετάβασης και λογικά θα βρει εύκολα χρηματοδότηση.

Και αντλησιοταμίευση…και ΣΔΙΤ

Σε κάθε περίπτωση βέβαια τα έργα αντλησιοταμίευσης έχουν υψηλό κόστος, μεγάλο χρόνο κατασκευής, ενώ προϋποθέτουν και υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης. Πατήστε εδώ για να ενημερωθείτε περισσότερα για τα έργα αντλησιοταμίευσης.

Οι όποιες προκλήσεις πάντως δεν φαίνεται να τρομάζουν τον Δήμο Κοζάνης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κατάφερε να εξασφαλίσει και άλλα σημαντικά έργα που θα συμβάλλουν στην δύσκολη πορεία της ενεργειακής μετάβασης. Από τα πιο σημαντικά τα έργα ΣΔΙΤ του Δήμου Κοζάνης πρoϋπολογισμού 80δις, για τα οποία ήδη οι σύμβουλοι της EBRD προετοιμάζουν την τεχνική, οικονομική και νομική στήριξη της δημοπράτησης των έργων.

Τα έργα, ενσωματώνουν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και αξιοποιούν τεχνολογίες ΑΠΕ για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνεται η Κατασκευή «Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης», υποδομές εκπαίδευσης, αθλητικές υποδομές, κλειστή κολυμβητική δεξαμενή κα. Διαβάστε εδώ τι είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης για το ΣΔΙΤ Κοζάνης στο 4o ΣΔΙΤFORUM.