Το νομοσχέδιο ήρθε όταν εκκρεμούν πολύ σοβαρότερα προβλήματα των ΔΕΥΑ
Δεν ιδιωτικοποιεί το νερό το νομοσχέδιο για τη νέα ΡΑΕ των Υδάτων, πλην όμως το timing είναι λανθασμένο, λένε ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης).
Το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την νέα «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» που ψηφίστηκε χθες το βράδυ «κατά πλειοψηφία» από την ολομέλεια της Βουλής βρέθηκε και στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Από τις συζητήσεις που έγιναν,προέκυψε το συμπέρασμα, ότι το νομοσχέδιο δεν ιδιωτικοποιεί το νερό, πλην όμως έρχεται σε μια λάθος χρονική στιγμή, κατά την οποία δεν έχουν καν αντιμετωπιστεί τα σοβαρότατα προβήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης.
Ειδικότερα, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ και της ΕΔΕΥΑ κατέληξαν ότι, μετά και τις διορθώσεις που συμφωνήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, είναι ξεκάθαρο πως το νομοσχέδιο δεν αφορά σε ιδιωτικοποίηση του νερού. Επίσης, με τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, διευθετήθηκαν θέματα που αφορούσαν σε πιθανές υποχρεωτικές συνενώσεις αλλά και στη διαπίστωση της διαχείρισης ικανότητας των ΔΕΥΑ. Επίσης έγινε σαφές από την πλευρά Δήμων και ΔΕΥΑ πως κάνεις δεν έχει αντίρρηση σε ελέγχους και εποπτεία σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Πάνω από 120 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση των ΔΕΥΑ
Όμως, τόσο από την ΚΕΔΕ όσο και από την ΕΔΕΥΑ, εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για τον χρόνο που αυτό το νομοσχέδιο ήρθε, την ώρα που δεν έχουν λυθεί άλλα σοβαρότερα προβλήματα των ΔΕΥΑ, όπως η υποστελέχωση σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, αλλά και το ενεργειακό κόστος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022, οι ΔΕΥΑ απορρόφησαν κόστος άνω των 120 εκατ. ευρώ χωρίς να αυξήσουν την τιμή του νερού και χωρίς να επιδοτηθούν.Τέλος, σημειώθηκε ότι η επιλογή μιας Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο και την εποπτεία αντί πχ. μιας ενταγμένης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος – Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, είναι βέβαιο πως θα προσθέσει περαιτέρω γραφειοκρατία και θα αφαιρέσει την ευελιξία και τη νομοθετική ευχέρεια που ένας τέτοιος φορέας πρέπει να έχει, προκειμένου να σταθεί αρωγός δίπλα στους παρόχους ύδατος.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου «κατά πλειοψηφία» και οι αντιδράσεις
Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο με τον πλήρη τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος», ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία» από την ολομέλεια της Βουλής.
Κατόπιν αιτημάτων του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, για ονομαστικές ψηφοφορίες, επί της αρχής του νομοσχεδίου, και επί σειράς άρθρων που σχετίζονται με τη μεταφορά της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων ύδρευσης στη νέα Ρυθμιστική Αρχή, επί 211 ψηφισάντων, 156 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 55 βουλευτές ψήφισαν «όχι». Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απείχαν με βάση σχετική απόφαση του κόμματος από την 31η Ιανουαρίου 2023.
Στο πλαίσιο της διήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου, η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα παραμείνει κάτω από τον δημόσιο έλεγχο.