To ΕΜΠ ολοκλήρωσε νέα μελέτη για το βέλτιστο μείγμα αποθήκευσης και τις πρόσθετες ανάγκες μπαταριών
Μόνο με μπαταρίες behind the meter στα υπό ανάπτυξη ή ακόμη και στα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά θα περιοριστούν οι περικοπές των έργων ΑΠΕ, λόγω της πεπερασμένης χωρητικότητας του δικτύου, εκτιμά ο καθηγητής του ΕΜΠ, Σταύρος Παπαθανασίου. Mε την ευκαιρία παρουσίασης της νεότερης μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικά με το βέλτιστο μείγμα αποθήκευσης, στο 4ο Power & Gas Forum που διοργάνωσε το site energypress, o κ. Παπαθανασίου επεσήμανε ότι, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε να υιοθετήσουμε αυτή τη λύση, από τη στιγμή που ο στόχος είναι να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ΑΠΕ στην πεπερασμένη χωρητικότητα του δικτύου.
Αυτό βέβαια, σημαίνει ότι θα ακριβύνουν τα έργα, με συνέπεια να πρέπει να αναληφθεί το επιπλέον κόστος. Η προσθήκη μίας μπαταρίες 0,5-1 ωρών σε ένα φωτοβολταϊκό επιβαρύνει με 15-20 ευρώ ανά μεγαβατώρα την τιμή ηλεκτροπαραγωγής του έργου. Ωστόσο, η αύξηση αυτή υπεραντισταθμίζεται από την τεράστια διαφορά που θα δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο στην καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων περιθωρίων του δικτύου. Επομένως, το ερώτημα δεν είναι αν θα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για να πάμε, κατέληξε ο καθηγητής του ΕΜΠ.
Θα χρειαστούν 2,5 – 3 GW/ 17 – 21 GWh αποθηκευτικών σταθμών
Αναφορικά με την νέα μελέτη για το βέλτιστο μείγμα αποθήκευσης και τις πρόσθετες ανάγκες μπαταριών που oλοκλήρωσε πρόσφατα υπό την εποπτεία του το ΕΜΠ, στόχος της είναι να αποτυπώσει, ποιες είναι οι ανάγκες αποθήκευσης του Ελληνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος, σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ της τάξης του 80%, σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ με ορίζοντα το 2030.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που παρουσίασε ο κ. Παπαθανασίου στην ίδια εκδήλωση, το βέλτιστο μείγμα αποθήκευσης περιλαμβάνει συνολικά 2,5 – 3 GW/ 17 – 21 GWh αποθηκευτικών σταθμών. Συγκεκριμένα, αναφορικά με την αντλησιοταμίευση, το βέλτιστο μέγεθος της τεχνολογίας προσδιορίζεται στα 2000-2500 MW/8h και αντίστοιχα για τις μπαταρίες έως 1000 MW/2-3h. Ο κ.Παπαθανασίου ανέφερε επίσης, ότι η επιδίωξη μεγάλου όγκου αποθήκευσης μειώνει το συνολικό όφελος. Αντίθετα θετικό όφελος εκτιμάται σύμφωνα με την μελέτη για αποθήκευση έως 6 GW/34 GWh.
Σε ότι αφορά την στήριξη των επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας, ο κ. Παπαθανασίου επεσήμανε, ότι θα πρέπει να υπάρξει, όχι όμως σε υπερβολικό βαθμό. Για να προσθέσει ότι, μεγαλύτερη αποθήκευση από την απαιτούμενη, αυξάνει σημαντικά και την αναγκαία ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση του ΥΠΕΝ, όπως έχει διατυπωθεί και σε σχετικές εκδηλώσεις της A Energy, είναι ότι «η στήριξη των επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας πρέπει να είναι μετρημένη και να μην δίνεται χωρίς λόγο».
Παρακολουθήστε εδώ την παρουσίαση του κ. Παπαθανασίου σχετικά με την ένταξη στις αγορές και την πρόσβαση στα δίκτυα, στο πλαίσιο του φόρουμ της A Energy «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση: Αποθήκευση Ενέργειας- Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση», που πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Ιουλίου 2021.