Μανώλης Γραφάκος: Σύντομο και πολύ μεγάλο το πρόγραμμα έργων διαχείρισης αστικών λυμάτων στο Άγιο Όρος

You are currently viewing Μανώλης Γραφάκος: Σύντομο και πολύ μεγάλο το πρόγραμμα έργων διαχείρισης αστικών λυμάτων στο Άγιο Όρος

Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 12,85 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούνται τα έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων στο Άγιο Όρος

Σύντομο και πολύ μεγάλο είναι το πρόγραμμα έργων διαχείρισης αστικών λυμάτων στο Άγιο Όρος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025, ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, επισκεπτόμενος πρόσφατα το Άγιο Όρος.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στο σχετικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 12,85 εκατ. ευρώ και στοχεύουν να δοθεί οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης λυμάτων και της συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος της περιοχής. Στο πλαίσιο της επίσκεψης Γραφάκου, έγινε αναλυτική παρουσίαση των έργων προς τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους στις Καρυές, παρουσία της τεχνικής υπηρεσίας του Αγίου Όρους, του μελετητή του έργου και του αναδόχου, που είναι η Μηχανική Περιβάλλοντος.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Οι σχετικές υποδομές, αφορούν την κατασκευή σταθμών επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Καρυές και Δάφνη και στις ακόλουθες 15 Ιερές Μονές: Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας, Ι. Μ. Βατοπαιδίου, Ι. Μ. Ιβήρων, Ι. Μ. Αγ. Διονυσίου, Ι. Μ. Κουτλουμουσίου, Ι. Μ. Παντοκράτορος, Ι. Μ. Ξηροποτάμου, Ι. Μ. Ζωγράφου, Ι. Μ. Δοχειαρίου, Ι. Μ. Φιλοθέου, Ι. Μ. Αγ. Παύλου, Ι. Μ. Σταυρονικήτα, Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας (τμήμα αυτής), Ι. Μ. Ξενοφώντος, Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου, Ι. Μ. Εσφιγμένου (έργα στο Ι. Κελί Αγ. Τρύφωνος).

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται: Η εκπόνηση της Οριστικής μελέτης, της μελέτης Εφαρμογής και των κάθε είδους συμπληρωματικών μελετών και ερευνών, η κατασκευή των έργων Πολιτικού Μηχανικού, η προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου και κάθε άλλη αναγκαία για την ολοκλήρωση του έργου εργασία ή προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού.

Απαραίτητο για την Αθωνική Πολιτεία και εμβληματικό, χαρακτήρισε το έργο ο κ. Γραφάκος, καθώς προστατεύει το μοναδικό φυσικό πλούτο της χερσονήσου του Άθω και βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης μοναχών, εργαζόμενων και επισκεπτών στο Άγιο Όρος.

Έρχονται και μονάδες βιομάζας

Σημειώνεται πάντως, ότι το Άγιο Όρος, πέρα από περιβαλλοντικές υποδομές θα αποκτήσει σύντομα και μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με αξιοποίηση κυρίως βιομάζας που είναι διαθέσιμη σε επαρκείς ποσότητες από το τοπικό δάσος της Μονής.

Ήδη, η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους προκήρυξε τον Οκτώβριο του 2023 ανοικτό, ηλεκτρονικό, διεθνή διαγωνισμό, συνολικού προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ για την επιλογή αναδόχου του έργου. Το ποσό απαλλάσσεται από ΦΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.