Λάζαρος Μαλούτας: Το επόμενο βήμα της Κοζάνης προς την κλιματική ουδετερότητα

You are currently viewing Λάζαρος Μαλούτας: Το επόμενο βήμα της Κοζάνης προς την κλιματική ουδετερότητα

Συμβάσεις PPA και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας στην ατζέντα του Δήμου Κοζάνης: Τι είπε ο Δήμαρχος κ. Λάζαρος Μαλούτας, στο φόρουμ της Α Energy.

Το επόμενο βήμα του Δήμου Κοζάνης στην κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού του έως το 2030, περιέγραψε αναλυτικά ο Δήμαρχος Κοζάνης
κ. Λάζαρος Μαλούτας κατά την ομιλία του στο φόρουμ «ΗΜΕΡΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ», που διοργάνωσε η Α Energy. Για να παρουσιάσει συνοπτικά και τις νέες πρωτοβουλίες ενεργειακού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα του Δήμου που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα αξιοποίηση των μηχανισμών των Συμβάσεων Πώλησης Ενέργειας (PPA) και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μαλούτας, ο κατεξοχήν λιγνιτικός Δήμος Κοζάνης, έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα. Ναυαρχίδες αυτών των πρωτοβουλιών αποτελούν η τηλεθέρμανση ως το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο των ΟΤΑ ύψους €75 εκατ. ευρώ, το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα της ΔΙΑΔΥΜΑ με ΣΔΙΤ ύψους €49 εκατ.

Mια σημαντική εμπειρία

Την εμπειρία του Δήμου προς αυτήν την κατεύθυνση καταδεικνύουν επίσης, το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου Κοζάνης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το σχέδιο δράσης για την αειφόρο ενέργεια ήδη από το 2013, η εφαρμογή φωτοβολταϊκών πάνελ στα σχολεία, το Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας, το δίκτυο μεταφοράς δεδομένων LoRa, κτλ.

Όπως όμως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας, η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού έως το 2030 απαιτεί έναν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες. Την περίοδο αυτή, ο Δήμος Κοζάνης εντατικοποιεί τον σχεδιασμό, ώστε μέσα από συγκεκριμένα έργα και δράσεις με στόχο να καταστεί Εθνικός Πόλος Αειφορίας και Καινοτομίας.

Ενεργειακές αναβαθμίσεις – Ενεργειακή Κοινότητα

Παράλληλα, όπως προέκυψε και από την αναλυτική του παρουσίαση, ο Δήμος με στόχο την προσαρμογή στην μεταλιγνιτική εποχή, υλοποιεί συστηματικά και έργα με στόχο την μείωση του ενεργειακού κόστους. Ανάμεσα σε αυτά εκτεταμένες ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτηρίων, αναβάθμιση οδοφωτισμού ύψους 8εκ € (σε εξέλιξη), εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημοτικό Φωτισμό με την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης και ρύθμισης φωτεινής ροής και λαμπτήρων LED. Μέσω εξάλλου της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, που ιδρύθηκε το 2020, προχωρεί στην υλοποίηση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 6MW και προϋπολογισμού 4,5 εκ ευρώ, το οποίο με αυτοπαραγωγή ρεύματος θα καλύπτει όλες τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του Δήμου.

  • Λάζαρος Μαλούτας διαφάνεια 9
  • Λάζαρος Μαλούτας διαφάνεια 9

Αντλησιοταμίευση και θερμική ενέργεια από ΑΠΕ

Επίσης, μελετά ένα νέο ενεργειακό έργο αντλησιοταμίευσης 8MW, αλλά και την απεξάρτηση της Τηλεθέρμανσης που είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα ορυκτά καύσιμα με την εξασφάλιση θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ. Εξελίσσει την Ακρινή στον πρώτο πράσινο οικισμό, που θα αποτελέσει πρότυπο καλής πρακτικής για την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, και ετοιμάζει το πρώτο βιοκλιματικό σχολείο με χρήση ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Με ενεργειακό άρωμα το ΣΔΙΤ Κοζάνης

Στο πλαίσιο επίσης των έργων που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα) στον Δήμο Κοζάνης, συνολικού ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται:

  • Η κατασκευή στο πλαίσιο του ΣΔΙΤ ενός Μουσείου Διάδοσης Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
  • Η ίδρυση ενεργειακής κατασκήνωσης με στόχο τη διαδραστική μάθηση στους τομείς των πράσινων τεχνολογιών και των ενεργειακών καινοτομιών.
  • Η κατασκευή σχολικών μονάδων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με στόχο την ανάπτυξη των Πράσινων Επαγγελμάτων.
  • Η ίδρυση του πρώτου θύλακα Ζώνης Καινοτομίας στο πλαίσιο του Σχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και
  • Νέο κολυμβητήριο.

Από τη φάση του σχεδιασμού έως και την ολοκλήρωση των κατασκευών του έργου με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, δίνεται έμφαση και προτεραιότητα στον βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτιρίων και στην πράσινη διαχείριση έργων.

Λάζαρος Μαλούτας διαφάνεια 9
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του κ. Λ. Μαλούτα

Νέες πρωτοβουλίες: Στροφή στις Συμβάσεις PPA

Ενδιαφέρον έχουν και οι νέες πρωτοβουλίες ενεργειακού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα του Δήμου Κοζάνης και συγκεκριμένα: Η αξιοποίηση των μηχανισμών των Συμβάσεων Πώλησης Ενέργειας (PPA). Η διερεύνηση της δυνατότητας να περάσει η αυτοδιοίκηση και στο χώρο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Η απεξάρτηση της Τηλεθέρμανσης από τα ορυκτά καύσιμα και η εξασφάλιση θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Αντί επιλόγου, υπενθυμίζεται ότι η Κοζάνη των 71.388 κατοίκων, παραμένει ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας και μια από τις πιο εξαρτημένες από λιγνίτη περιοχές της Ευρώπης
Η υφιστάμενη εγκατεστημένη ενέργεια ανέρχεται περίπου σε 1.570 MW από τις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ενώ πριν την απόσυρση του ΑΗΣ Καρδιάς ξεπερνούσε τα 2.770 MW.


Την ενεργό συμμετοχή σε ενεργειακή μετάβαση και ΑΠΕ διεκδικούν οι Δήμοι: Διαβάστε εδώ τι ειπώθηκε στο Συνέδριο της Α Energy.