Κωνσταντίνος Μαύρος, ΔΕΗΑΝ: Σε βάθος πενταετίας, τα οφέλη από το φθηνό ρεύμα των ΑΠΕ για τον καταναλωτή – Πρώτες θα ωφεληθούν οι βιομηχανίες

You are currently viewing Κωνσταντίνος Μαύρος, ΔΕΗΑΝ: Σε βάθος πενταετίας, τα οφέλη από το φθηνό ρεύμα των ΑΠΕ για τον καταναλωτή – Πρώτες θα ωφεληθούν οι βιομηχανίες

Η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγική χώρα εφόσον προχωρήσουν οι διασυνδέσεις

Σε βάθος πενταετίας θα φανούν στον καταναλωτή τα οφέλη από το φθηνό ρεύμα των ΑΠΕ, με πρώτες ωφελούμενες τις βιομηχανίες, εκτιμά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, υπενθυμίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει φθηνότερη κιλοβατώρα από αυτή των ΑΠΕ.

Ειδικότερα, κατά την τοποθέτησή του σε συνέδριο που διοργάνωσε το Υπερταμείο, ο κ. Μαύρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την άποψη ότι το πόσο ανταγωνιστική ενέργεια παράγουν οι ΑΠΕ, θα φανεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών τα προσεχή πέντε χρόνια με πρώτη ωφελούμενη την βιομηχανία. Προσέθεσε ότι η ενεργειακή αυτονομία είναι εφικτός στόχος και υπογράμμισε ότι η «Ελλάδα έχει μία μοναδική γεωγραφική θέση που δημιουργεί μια επίσης μοναδική ευκαιρία. Να γίνει μια “υπερδύναμη” στην εξαγωγή ΑΠΕ», ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα θα γίνει σύντομα εξαγωγική χώρα», σημειώνοντας ωστόσο ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν οι διασυνδέσεις.

Δίκτυα “uber” alles: Επενδύσεις μισού τρισ. ευρώ θα απαιτηθούν στην Ευρώπη

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Νίκος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, ανέφερε ότι πλέον το 45% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο. Αυτό είναι από τα υψηλότερα ποσοστά διεθνώς. Τώρα όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση του πως θα πάμε στον στόχο του 80% και πάνω από όλα πώς θα τον διαχειριστούμε. Ερώτημα στο οποίο δεν υπάρχει απάντηση γιατί δεν το έχει κάνει κανείς στον κόσμο. Ο κ. Τσάφος πρόσθεσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η διαχείριση της επιτυχίας διείσδυσης των ΑΠΕ και η θωράκιση ενός ηλεκτρικού συστήματος με πολλές ΑΠΕ. Μια πρώτη απάντηση είναι μπαταρίες, αντλησιοταμίευση που είναι μια μπαταρία με νερό, τα υδροηλεκτρικά, το φυσικό αέριο που θα είναι μέρος τους μείγματος, οι διεθνείς διασυνδέσεις και ένα πιο έξυπνο σύστημα μέσω του οποίου θα μπορεί ο καταναλωτής να μετατοπίσει την κατανάλωση από τις στιγμές που δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια, σε στιγμές που υπάρχει.

Το πιο σημαντικό όμως είναι οι διασυνδέσεις. Με το 84% της ενέργειας να είναι σε cross trading πλατφόρμες, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα για να εξάγει απαιτούνται διασυνδέσεις. Κάτι που δεν είναι αυτονόητο, καθώς προϋποθέτει τεράστιες επενδύσεις. Τα σχετικά νούμερα που ανέφερε ο κ. Τσάφος είναι χαρακτηριστικά: Προκειμένου να δημιουργηθούν δίκτυα μεταφοράς ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα απαιτηθούν επενδύσεις μισού τρισ. ευρώ.

Σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικό διακοινοτικό εμπόριο απαιτούνται δίκτυα της τάξης των 80 εκ. χλμ.

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα όσων επισημάνθηκαν τόσο από τον κ. Μαύρο, όσο και από τον κ. Τσάφο για τις ΑΠΕ, είναι ότι η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση, δίκτυα και νέες τεχνολογίες είναι μονόδρομος και ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε δυναμικά στην ενεργειακή μετάβαση με περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό όφελος..

Σε ότι αφορά την προσπάθεια απανθρακοποίησης και τους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και 100% (net zero) μέχρι το 2050, σύμφωνα με την McKinsey, η Ελλάδα ανταποκρίνεται καλά σε ότι αφορά τις ΑΠΕ, ενώ σημαντικά μικρότερη είναι η πρόοδος στις μεταφορές, στα κτίρια και στη βιομηχανία.