Θόδωρος Σκυλακάκης στην εκδήλωση της Alpha Bank: Ας βιαστούν όσοι επιδιώκουν καλές αποδόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

You are currently viewing Θόδωρος Σκυλακάκης στην εκδήλωση της Alpha Bank: Ας βιαστούν όσοι επιδιώκουν καλές αποδόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της Alpha Bank με τίτλο “Business Tomorrow“: «Όσοι ενδιάφερονται να υλοποιήσουν επενδυτικά προγράμματα με συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει να κινηθούν το ταχύτερο δυνατό».

Eιδικότερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Διοίκηση της Alpha Bank με αφορμή την έναρξη του προγράμματος παροχής δανείων με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πελάτες της, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την αρμόδια πολιτική ηγεσία και τα στελέχη της τράπεζας για το νέο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται πλέον να επιχειρήσουν.

Τα οφέλη και οι διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης

ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης στην εκδήλωση του οποίου παρεβρήθηκε και ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης
Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank

Και βέβαια, το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτηρίστηκε και από τον CEO της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη ως μια σημαντική υποστήριξη για τις επιχειρήσεις, κυριάρχησε στις τοποθετήσεις που έγιναν, καθώς έγιναν ξεκάθαρα τα οφέλη, αλλά και η σχετική διαδικασία.

Χωρίς υπουργικές υπογραφές

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα του Ταμείου, που κατέγραψε στην παρουσίασή του ο κ. Σκυλακάκης, είναι καταρχάς ο αντιγραφειοκρατικός χαρακτήρας του: «Το τεράστιο αυτό ποσόν επενδύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά, δεν απαιτεί κρατική παρέμβαση αφού θα διεκπεραιώνεται με μηδενικές υπουργικές ή άλλες υπογραφές από πλευράς κεντρικής διοίκησης.

Το Μητρώο των 160 αξιολογητών

Για να προσθέσει, ότι υπάρχει ήδη έτοιμο μητρώο αξιολογητών, συνολικά 160 άτομα επιμερισμένα σε 8 (οκτώ) ομάδες με εξειδίκευση ανά επενδυτικό κλάδο. Από τη δική τους πλευρά οι τράπεζες είναι έτοιμες να συνεργαστούν με το Ταμείο, ενθαρρύνοντας, προτρέποντας και συμβουλεύοντας τους πελάτες τους σε σχέση με τα επενδυτικά σχέδια.

Εκεί όμως που επέμεινε ιδιαίτερα ο κ. Σκυλακάκης, είναι στο θέμα των χαμηλών επιτοκίων των δανειακών πόρων μέσω του ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για το μοναδικό εργαλείο το οποίο παρέχει κεφάλαιο κίνησης ή/και δαπάνες μάρκετινγκ με επιτόκια που μπορούν να παραμείνουν σταθερά στο 0,35%, ακόμα και για περίοδο μέχρι και 15 χρόνια.

«First in, first out» για τα χαμηλά επιτόκια

Προειδοποίησε όμως, ότι δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης του πληθωρισμού και των συνολικότερων επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα ωφεληθούν σίγουρα όσοι κινηθούν γρήγορα.

Aντίθετα, όσοι καθυστερήσουν, ενδέχεται να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις στον επενδυτικό τους σχεδιασμό. «First in, first out», ήταν μάλιστα η χαρακτηριστική αγγλική φράξη που επέλεξε ο κ. Σκυλακάκης, για να περιγράψει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της συγκεκριμένης ευκαιρίας.

Σε αναμονή προσαρμογών

o Αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς
o κ. Μαργαρίτης Σχοινάς,
Αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σημειώνεται, ότι όπως έχει πρόσφατα εξηγήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάστηκε, λαμβάνοντας υπόψη συνθήκες κρίσης. Επομένως, ο συνολικός σχεδιασμός και η φιλοσοφία του δεν πρόκειται να επηρεαστούν από την κρίση. Από την άλλη όμως, η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού αναμένεται να οδηγήσουν σε κάποιες περιορισμένες προσαρμογές λόγω ανακοστολόγησης των επενδυτικών σχεδίων.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Έμφαση σε «πράσινη» μετάβαση – ενεργειακό τομέα

Της τοποθέτησης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προηγήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς πέρα από τα διαθέσιμα κονδύλια, διαθέτει πλέον και το κατάλληλο business plan προκειμένου να τα αξιοποιήσει.

Ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην «πράσινη» μετάβαση και στη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα. Ειδικότερα αναφορικά με τις επενδύσεις που θα προχωρήσουν προχωρούν μέσα από τα δάνεια, συνολικού ύψους 12,7 δις. ευρώ, τουλάχιστον το 38% θα πρέπει να κατευθυνθεί σε πράσινες επενδύσεις.