Θετικά σχόλια για τις δηλώσεις Κώστα Σκρέκα από τους παραγωγούς βιοαερίου

You are currently viewing Θετικά σχόλια για τις δηλώσεις Κώστα Σκρέκα από τους παραγωγούς βιοαερίου
Ο Αλέξανδρος Υφαντής, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ)

Αναμένεται η αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο και έγχυση του στο δίκτυο ΦΑ

Με ικανοποίηση άκουσαν τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σχετικά με το βιοάεριο, τα μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου – ΕΣΠΑΒ.

Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, «γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στη χώρα», ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα δίκτυα δεν κατασκευάζονται σήμερα μόνο και μόνο για να υποδέχονται και να μεταφέρουν τη διανομή φυσικού αερίου, αλλά γιατί τα αμέσως επόμενα χρόνια θα μεταφέρουν και θα διανέμουν ανανεώσιμα αέρια όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο. Επιβεβαίωσε επίσης ότι, ο σχετικός Κανονισμός για την παραγωγή και τη χρήση του βιομεθανίου στη χώρα μας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Η σχετικές δηλώσεις σχολιάζονται θετικά τόσο από Πρόεδρο του Συνδέσμου, Αλέξανδρο Υφαντή, όσο και από Μέλη του ΕΣΠΑΒ (στον Σύνδεσμο είναι εγγεγραμμένα συνολικά 35 μέλη), που αναμένουν να ολοκληρωθεί το εν λόγω νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό, καθώς ανάμεσα σε άλλα θα ρυθμίζει την αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο και την έγχυση του στο δίκτυο φυσικού αερίου.

Γιατί είναι σημαντική η αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αναβάθμιση των μονάδων βιοαερίου; Γιατί με αυτόν τον τρόπο οι παραγωγοί θα βρουν λύση σε ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια: της μεγάλης ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών από το 2019 λόγω της οποίας δεν μπορούν να συνδεθούν εύκολα στο δίκτυο για να διαθέτουν το ρεύμα τους.

Επιπλέον, η ενεργειακή κρίση δημιούργησε επιπρόσθετες δυσκολίες για τους παραγωγούς βιοαερίου διότι, ενώ η τιμή του παραμένει κλειδωμένη για 20 χρόνια, οι ίδιοι επιβαρύνονται ενεργειακά με 350 ευρώ/MWh τουλάχιστον λόγω της κρίσης. Προκειμένου να αντισταθμίσουν τα αυξημένα κοστολόγια, έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΝ έκτακτη ενίσχυση εδώ και αρκετούς μήνες.

κώστας σκρέκας κώστα σκρέκα
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

Μεγάλη άνοδος και στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας

Η παρούσα συγκυρία πάντως, φέρνει πέρα από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ και άλλες «καλές» ειδήσεις για τους παραγωγούς βιοαερίου καθώς: Το Repower EU προωθεί ανάμεσα στις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ και το βιοάεριο. Επιπλέον, δεδομένου ότι το βιοαέριο διασφαλίζει παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, αναμένεται μεγάλη άνοδος του κλάδου και στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Επιστημονικοί φορείς όπως το ΚΑΠΕ, το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Εξοπλισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και άλλοι, υπενθυμίζουν αυτήν την περίοδο τα συνολικά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη από το βιοαέριο και επιμένουν ότι και η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει πάνω σε αυτή την τεχνολογία προς όφελος της κυκλικής οικονομίας και της καλύτερης διαχείρισης των πόρων. Από τη δική της πλευρά, η αγορά παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις και αναμένονται, μόλις ξεκαθαρίσει το θεσμικό περιβάλλον, επενδυτικές κινήσεις εκ μέρους μεγάλων και μικρότερων παικτών της αγοράς στις οποίες θα επανέλθουμε άμεσα.

Άντα Σεϊμανίδη