Τα ρεκόρ που καταδεικνύουν τους υψηλούς ρυθμούς υλοποίησης πράσινων επενδύσεων στη χώρα μας τα τελευταία έτη
Σε νέο ιστορικό υψηλό «σκαρφάλωσε» η επέλαση των ΑΠΕ στη χώρα μας, καθώς ρεκόρ σημείωσε η παραγωγή καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά, το οκτάμηνο του 2023, η οποία διαμορφώθηκε σε 16.683 γιγαβατώρες, ξεπερνώντας κατά σχεδόν 4 τεραβατώρες την ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα. Αντίστοιχα, η ηλεκτροπαραγωγή από τα συμβατικά καύσιμα τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους σημείωσε ιστορικό χαμηλό παρουσιάζοντας μείωση κατά 25.6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.
Ρεκόρ σημείωσαν οι ΑΠΕ και ως προς το μερίδιο τους στην κάλυψη της ζήτησης κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 που αντιστοιχούσε στο 41.9%, σχεδόν 4,5 ποσοστιαίες μονάδες πιο πάνω από το προηγούμενο υψηλό του 2022 (37.5%), ενώ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κάλυψαν σχεδόν το ήμισυ της ζήτησης (49.1%).
Ακόμα πιο μεγάλη ήταν η αύξηση της συνεισφοράς τους στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, αφού ΑΠΕ μαζί με μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 56.7%, υπερβαίνοντας την αντίστοιχη περσινή επίδοση, την ίδια περίοδο κατά σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες (48.7%). Την υπόλοιπη ζήτηση κατά το οκτάμηνο κάλυψαν το φυσικό αέριο με μερίδιο 28.4% που ήταν το χαμηλότερο από το 2019, οι καθαρές εισαγωγές με 13.3%, ο λιγνίτης με 9.1% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 7.2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που επεξεργάστηκε το The Green Tank, αξιοσημείωτο είναι ότι η ζήτηση αυξήθηκε κατά 5,7% τον Αύγουστο του 2023 σε σχέση με πέρσι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα για φέτος. Η πρώτη φορά ήταν τον Ιούλιο έπειτα από δώδεκα συνεχόμενους μήνες, κατά τους οποίους η ζήτηση εμφανιζόταν μειωμένη σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, αθροιστικά για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 η κατανάλωση, η οποία ανήλθε σε 33.978 γιγαβατώρες μειώθηκε κατά 3.9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, σημειώνοντας χαμηλό πενταετίας και κατά 3.1%.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής οι ΑΠΕ διατήρησαν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο το πρώτο οκτάμηνο του 2023, με 14.224 γιγαβατώρες, ξεπερνώντας κατά 1.5 τεραβατώρα το φυσικό αέριο και τον λιγνίτη. Ακολουθώντας μια διαρκώς αυξητική πορεία τα τελευταία δέκα χρόνια οι ΑΠΕ είχαν βρεθεί στην πρώτη θέση και τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά από το φυσικό αέριο που ήταν στην δεύτερη θέση.