Επενδυτικό ενδιαφέρον της Chevron, για έρευνα υδρογονανθράκων από Πελοπόννησο μέχρι Κρήτη

You are currently viewing Επενδυτικό ενδιαφέρον της Chevron, για έρευνα υδρογονανθράκων από Πελοπόννησο μέχρι Κρήτη

Το επενδυτικό ενδιαφέρον της Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης, βρίσκει θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ): Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο αποδέχεται την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία και θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας στην έκδοση της σχετικής απόφασης, που θα προβλέπει την ακριβή έκταση και την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ενώ στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών. Παράλληλα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) κατέθεσε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η Chevron είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία υδρογονανθράκων στον κόσμο και η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εντάσσεται στην εθνική στρατηγική της Ελλάδας για ενεργειακή ανεξαρτησία, μείωση του ενεργειακού κόστους και προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το φυσικό αέριο είναι καύσιμο-γέφυρα για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, και η αξιοποίηση δυνητικών κοιτασμάτων έχει κρίσιμη σημασία για την ενεργειακή και οικονομική ασφάλεια της χώρας. Το ενδιαφέρον της Chevron, σε συνδυασμό με την παρουσία της ExxonMobil στην Ελλάδα, ενισχύει την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να αναδειχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Σημαντικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες συνοδεύουν τις ενέργειες αυτές. Απελευθερώνονται θαλάσσιες περιοχές για την επέκταση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου του Ιονίου και η παραχώρηση «Κατάκολο», που αφορά μικρό κοίτασμα πετρελαίου, θα ενταχθεί επίσης στο πάρκο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι το ενδιαφέρον της Chevron υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική κυβέρνηση. Εξήρε επίσης τις προσπάθειες της ΕΔΕΥΕΠ και της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, για τη συστηματική και συνεπή εργασία τους για να επιτευχθεί το σημερινό αποτέλεσμα».