Μπουλντόζες για φωτοβολταϊκά στο Ενεργειακό Πάρκο Φυλής: Πώς μια χωματερή εξασφάλισε δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο για τους δημότες

You are currently viewing Μπουλντόζες για φωτοβολταϊκά στο Ενεργειακό Πάρκο Φυλής: Πώς μια χωματερή εξασφάλισε δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο για τους δημότες

«Με τον ενεργειακό συμψηφισμό και με την ενεργειακή αυτοτέλεια, σε μερικά χρόνια ο Δήμος Φυλής θα είναι ο πλέον “Πράσινος”, ο πλέον οικολογικός Δήμος της Ελλάδας και της Ευρώπης», είχε πει ο Χρήστος Παππούς, Δήμαρχος Φυλής, τον Οκτώβριο του 2018, σε φόρουμ της πρωτοβουλίας Α-Energy, παρουσιάζοντας το Ενεργειακό Πάρκο Φυλής. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά οι πρώτες μπουλντόζες που θα πιάσουν δουλειά στο Ενεργειακό Πάρκο Φυλής, στα τέλη Ιουνίου, εγκαθιστώντας τα πρώτα φωτοβολταϊκά, συμβολίζουν ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα και παράλληλα, ένα επίκαιρο παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους δήμους.

Συνδυασμός ΑΠΕ σε μια χωματερή

Το Ενεργειακό Πάρκο περιλαμβάνεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ανάπλαση και αποκατάσταση της χωματερής της Φυλής, με τη δημιουργία ενός πάρκου πολλαπλών χρήσεων. Εκτείνεται σε δυο χιλιάδες στρέμματα σε τμήμα της υπό ανάπλαση χωματερής και συνδυάζει υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει: Φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος 10 MW, με υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ενέργειας μικρής κλίμακας, φύτευση για χώρους πρασίνου και αναψυχής, δημιουργία διαδρομών και μονοπατιών, καθώς και ανάδειξη του αρχαίου τείχους ΔΕΜΑ που βρίσκεται στα ανατολικά της περιοχής.

Με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ

Δημήτρης Σκάλκος , Γενικός Γραμματέας  ΕΣΠΑ και Δημόσιων Επενδύσεων, Ενεργειακό Πάρκο Φυλής
Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημόσιων Επενδύσεων

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 26 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ΠΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του forum A Εnergy, το υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ και Δημόσιων Επενδύσεων (Γενικός Γραμματέας είναι ο κ. Δημήτρης Σκάλκος), εντάσσοντας το συγκεκριμένο έργο σε δημόσια χρηματοδότηση, έλαβαν υπόψη τα παρακάτω κριτήρια: Την κοινωνική χρησιμότητα του έργου, την πρωτοτυπία του ως «πράσινη» πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, τον βαθμό ωριμότητας και την καθολική στήριξη από την τοπική κοινωνία.

Γιατί είναι case-study το Ενεργειακό Πάρκο Φυλής

Ιδού γιατί είναι case-study το Ενεργειακό Πάρκο Φυλής: Πολύ πριν από την έλευση της ενεργειακής κρίσης και το σημερινό RepowerEu, που υποστηρίζει αμέριστα έργα αυτού του είδους, ο Δήμος, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων της Πολιτείας δημιούργησε την πρώτη στην Ελλάδα Ενεργειακή Κοινότητα.

Στόχος της ήταν η μετατροπή τμήματος της χωματερής σε Ενεργειακό Πάρκο, ώστε να γίνει ο Δήμος Φυλής, ο πρώτος ενεργειακά αυτόνομος Δήμος από τον ήλιο. Επόμενος στόχος είναι να δοθεί δωρεάν ρεύμα σε περίπου 5 χιλιάδες οικογένειες σε συνοικίες του Δήμου που γειτνιάζουν με τον ΧΥΤΑ, όπως η Ζωφριά, ο Άγιος Νικόλαος, ο οικισμός Γεννηματά κλπ.

Μάλιστα, ο Δήμος, μετά την εγκατάσταση των πρώτων φωτοβολταϊκών θα επισπεύσει τις διαδικασίες για την δωρεάν παροχή ρεύματος στις ευάλωτες οικογένειες.

Σχέδιο του 2018 για την ανάπλαση της παλιάς χωματερής των Άνω Λιοσίων σε  Περιβαλλοντικό Πάρκο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Σχέδιο του 2020 για την ανάπλαση της παλιάς χωματερής των Άνω Λιοσίων σε Περιβαλλοντικό Πάρκο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Στο δρόμο της ενεργειακής αυτονομίας

Σημειώνεται ότι το Ενεργειακό Πάρκο Φυλής είναι και από τα πρώτα του είδους, πιθανόν και το πρώτο στην Ευρώπη, που χρησιμοποιεί Ενεργειακή Κοινότητα για να πετύχει ενεργειακό συμψηφισμό και ενεργειακή αυτοτέλεια.

Σε μία περίοδο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναζητεί εναγωνίως τρόπους να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τους δημότες, παράγοντας τη δική της πράσινη ενέργεια, το συγκεκριμένο έργο δείχνει έναν άλλο δρόμο. Και είναι βέβαιο ότι προσεχώς θα δούμε και θα ακούσουμε να προωθούνται και άλλα έργα Δήμων προς αυτήν την κατεύθυνση, προσαρμοσμένα στις δυνατότητες και ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Άντα Σεϊμανίδη