Η Ενεργειακή Απόδοση και το Βιομεθάνιο και λιγότερο η Αποθήκευση Ενέργειας, ωφελούνται απο την κατανομή των επιδοτήσεων του REpowerEU
Τρεις ενεργειακοί κλάδοι κερδίζουν από τις επιδοτήσεις 0,8 δισ. ευρώ του REpowerEU, με την μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στην Ενεργειακή Απόδοση, ένα σημαντικό ποσό να προωθεί το Βιομεθάνιο και το μικρότερο ποσό να επιδοτεί τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, παρουσιάζοντας το νέο περίγραμμα της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο περιλαμβάνει 5,8 δισ. ευρώ σε πρόσθετους πόρους και 1,22 δισ. ευρώ σε υφιστάμενους πόρους, που θα ανακατανεμηθούν με στόχο τη χρηματοδότηση νέων έργων.
Οι πρόσθετοι πόροι προέρχονται από το πρόγραμμα RΕpowerEU και αφορούν νέα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ και νέες επιδοτήσεις ύψους 0,8 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον νέα δάνεια, ύψους 5 δισ. ευρώ, αναμένεται να διοχετευθούν σε ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια άμεσα σχετιζόμενα με τον πυλώνα της «πράσινης μετάβασης» του ΤΑΑ. Από την άλλη πλευρά, το REpowerEU εξασφαλίζει στη χώρα πρόσθετες επιδοτήσεις ύψους 0,8 δισ. Ευρώ.
Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαθανάσης, προκύπτει ότι οι δράσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης καταλαμβάνει την μερίδα του λέοντος των πρόσθετων επιδοτήσεων με 560 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”, στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ επιχειρώντας”, στο πρόγραμμα για την προώθηση Φωτοβολταϊκών στις στέγες, στην επιδότηση των νοικοκυριών για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα και στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.
150 εκ. ευρώ για πιλοτικά έργα βιομεθανίου – υδρογόνου
Όμως και ο ανερχόμενος στην Ευρώπη και στη χώρα μας, τομέας του βιομεθανίου, ωφελείται σημαντικά από τις επιδοτήσεις του Repower ΕU, αφού 150 εκ. ευρώ θα διατεθούν σε πιλοτικά έργα παραγωγής βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου και προώθησης της εγκατάστασης τεχνολογιών δέσμευσης, χρήσης, μεταφοράς και αποθήκευσης CO2. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο αναπτύσσονται σημαντικές νέες επενδύσεις που συνδέονται άμεσα με την κυκλική οικονομία, τους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα, αλλά και την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα.
Λιγότερο ευνοημένη με επιδοτήσεις της τάξης μόλις των 85 εκ ευρώ είναι η υποστήριξη της εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Πρόκειται για έναν πολυζυτημένο τομέα για τον οποίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτιμά ότι χρειάζετα κάποιες ενισχύσεις, όχι όμως πολύ μεγάλες, καθώς οι σχετικές επενδύσεις σε αυτόν αναμένεται να είναι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα επικερδείς.
Οι προσθήκες του REpowerEU αναμένεται να οδηγήσουν τον συνολικό προϋπολογισμό του ΤΑΑ για την Ελλάδα, από περίπου 30,1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, σε 35,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Από αυτά, περίπου τα μισά θα αφορούν δανειακούς πόρους και τα υπόλοιπα μισά επιδοτήσεις (grants).