Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Λαρισαίων: 3.000 νοικοκυριά στον συμψηφισμό από τον Φ/Β σταθμό

You are currently viewing Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Λαρισαίων: 3.000 νοικοκυριά στον συμψηφισμό από τον Φ/Β σταθμό

Ο σταθμός ισχύος 3MW θα εγκατασταθεί σε έκταση της κοινότητας Ελευθεραί

Περίπου 2.500 με 3.000 νοικοκυριά θα ενταχθούν στον συμψηφισμό ηλεκτρικής ενέργειας από τον Φ/Β σταθμό που αναπτύσσει η Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Λαρισαίων. Ο σταθμός, ισχύος 3MW, θα εγκατασταθεί σε έκταση της κοινότητας Ελευθεραί, που παραχώρησε δωρεάν ο Δήμος στην Ενεργειακή του Κοινότητα.

Όπως ανάφερε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, ο δημάρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης, μέσω της παραγωγής του φωτοβολταϊκού σταθμού θα καλύπτεται σημαντικό μέρος της κατανάλωσης των νοικοκυριών αυτών με αποτέλεσμα την οικονομική ελάφρυνση έως και εξάλειψη του κόστους από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Σημειώνεται ότι η Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Λαρισαίων είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν θα έχει τη δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης, ενώ στην αρχική σύνθεση μετέχουν ο Δήμος Λαρισαίων, η ΔΕΥΑΛ, οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Λάρισας, το ΔΩΛ και το Θεσσαλικό Θέατρο, με διαφορετικά ποσοστά συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο.

Το αρχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση ενεργειακής κοινότητας ανέρχεται στα 50.000 ευρώ, με τον Δήμο να μετέχει με ποσοστό 40% και κεφάλαιο ύψους 20.000 ευρώ και τη ΔΕΥΑΛ να ακολουθεί με ποσοστό 20% και κεφάλαιο συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 10.000 ευρώ.

Μετά τον Δήμο και η Βιομηχανική Περιοχή

Ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο στην Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Λαρισαίων.
Ο κ. Απόστολος Καλογιάννης

Πέρα από την Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Λαρισαίων και η Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας έχει δρομολογήσει τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας, και έχει καταρτίσει συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο για την αξιοποίησή της. Η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή θα προέρχεται από ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 50 MW, που θα εγκατασταθεί σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τη Βιομηχανική Περιοχή, κοντά σε υποσταθμό υψηλής τάσης.

Το πάρκο θα συνδέεται με τη ΒΙΠΕ μέσω υπόγειου καλωδίου, ενώ ο ηλεκτρικός «χώρος» για τη σύνδεσή του στο δίκτυο θα διασφαλισθεί με την κατασκευή μετασχηματιστή. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δεσμευθεί να καλύψει το 50% του κόστους του μετασχηματιστή, μέσα από τη δράση που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για έργα αναβαθμίσεων που θα αυξήσουν τη δυνατότητα «υποδοχής» νέων μονάδων ΑΠΕ.

Στην Ενεργειακή Κοινότητα θα συμμετέχουν 13 επιχειρήσεις, από τα σημαντικότερα μέλη της ΒΙΠΕ Λάρισας (όπως οι Alfa Wood Group, Rontis, Bettina και Hellas Stones).

Προφανώς, η νέα δυνατότητα να συγκροτούνται συλλογικά εγχειρήματα με μέλη αποκλειστικά από επιχειρήσεις, μέσω των οποίων μεταξύ άλλων θα αποκτούν προνόμια και διευκολύνσεις για την κάλυψη των αναγκών τους σε ρεύμα από «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή συγκινεί ιδιαίτερα τις λαρισσινές επιχειρήσεις.