Η προτεραιότητα Δούκα ανάγει τις Ενεργειακές Κοινότητες σε αίτημα της εποχής και για την Αθήνα, με το ερώτημα να παραμένει πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν
Στο ερώτημα γιατί ο νέος δήμαρχος Αθηναίων εντάσσει τις Ενεργειακές Κοινότητες στις άμεσες προτεραιότητές του, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Ο Χάρης Δούκας παραμένει απλώς συνεπής στις προτάσεις στις οποίες επέμενε πολύ καιρό πριν εκλεγεί. Η ανάγκη αξιοποίησης του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων, στο πλαίσιο αφενός μιας πιο δημοκρατικής ενεργειακής μετάβασης και αφετέρου μιας πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας στις πόλεις, ήταν ανέκαθεν «σημαία του», τόσο ως πανεπιστημιακός όσο και ως υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Άλλωστε, υπέρ της Ενεργειακής Δημοκρατίας, έχει ανεπιφύλακτα ταχθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ως βασικό συστατικό μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.
Θα λέγαμε λοιπόν, ότι το πραγματικά ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη προτεραιότητα του νέου Δημάρχου, δεν είναι το γιατί εντάσσει τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων στις άμεσες προτεραιότητές του, ούτε το ότι σκοπεύει να καταγράψει άμεσα τους ενεργειακά «φτωχούς» της Αθήνας, αλλά το πώς ακριβώς αυτός θα υλοποιηθεί. Η επιλογή Δούκα να αναβαθμίσει τις Ενεργειακές Κοινότητες από αίτημα της εποχής για πολλούς δήμους σε αίτημα της εποχής και για την Αθήνα, σημαίνει ενδεχομένως ότι θα υπάρξει και μια διαφορετική κριτική στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να βγει το πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσει τις Ενεργειακές Κοινότητες στους Δήμους, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό.
Σε αναμονή και του προγράμματος για τις Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες
Σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή: Το νέο πρόγραμμα επιδότησης Δήμων, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1.000 Μεγαβάτ ανά την επικράτεια, σχεδιάζεται από το ΥΠΕΝ προκειμένου να ανταποκριθεί συνδυαστικά σε δύο στόχους: Πρώτον, στην εξασφάλιση πολύ φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στους Δήμους, προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό κόστος από τις καταναλώσεις παιδικών σταθμών, σχολείων, αθλητικών κέντρων, δικτύων ηλεκτροφωτισμού, κέντρων υγείας και βέβαια υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης. Δεύτερον, στην επίσης δραστική μείωση των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών που βρίσκονται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας με αρχική στόχευση σε 30.000 νοικοκυριά.
Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για αυτό το σκοπό. Θα υλοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα προχωρήσει στη σχετική πρόσκληση συμμετοχής των ΟΤΑ, με κριτήρια που θα συγκεκριμενοποιηθούν σύντομα. Η επιδότηση για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα φτάνει πιθανότατα μέχρι και το 100%. Βασική όμως προϋπόθεση για τη συμμετοχή ενός Δήμου, είναι να έχει δημιουργήσει Ενεργειακή Κοινότητα ή να αποτελεί μέλος Ενεργειακής Κοινότητας.
Μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, οι Δήμοι θα μπορούν να συμψηφίζουν με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, μέρος της παραγωγής των συστημάτων με την κατανάλωση ευάλωτων νοικοκυριών. Με την υπόλοιπη παραγωγή (πιθανότατα 50%), θα μειώνουν το κόστος ηλεκτροδότησης όλων των εγκαταστάσεών τους. Τα φωτοβολταϊκά θα εγκαθίστανται σε ελεύθερους χώρους της επιλογής τους, σε στέγες δημοτικών εγκαταστάσεων ή ακόμα και σε άλλους δήμους σε περίπτωση διαδημοτικής συνεργασίας.
«Επίμαχα» θέματα και πιθανές λύσεις
Υπάρχουν όμως πολλά «επίμαχα» θέματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα, όπως η εξασφάλιση χωρητικότητας ηλεκτρικού ενεργειακού χώρου στο δίκτυο για τα φωτοβολταϊκά των δήμων, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τους «χρεωμένους» ΟΤΑ και κυρίως τα περιορισμένα όρια που θέτει ο νέος νόμος 5037/2023 στον ενεργειακό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για τις Ενεργειακές Κοινότητες των ΟΤΑ (Ως ανώτατο όριο, θέτει τα 100 kW από τα 3 MW που ίσχυε μέχρι πρότινος). Οι ίδιοι οι Δήμοι εκτιμούν ότι το όριο αυτό δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες τους. Και βέβαια, υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα με τη γραφειοκρατία. Όλα τα παραπάνω είναι σε πλήρη γνώση του νέου Δημάρχου Αθηναίων και είναι ενδιαφέρον πώς θα διαμορφωθούν εφεξής οι θέσεις και παραμβάσεις του γι΄αυτά. Προς το παρόν, όπως δήλωσε και ο άλλος τις προάλλες, μόλις αναλάβει και από τυπικής πλευράς θα ξεκινήσει άμεσα την καταγραφή των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών με ορίζοντα την δημιουργία της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων σε δύο χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα για τις Ενεργειακές Κοινότητες στους Δήμους στην έκδοση της Α Energy.