20 εκ. ευρώ για τις έξι ελληνικές Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις

You are currently viewing 20 εκ. ευρώ για τις έξι ελληνικές Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις

Δημιουργείται Δίκτυο Κλιματικά Ουδέτερων Δήμων. Οι ειδήσεις από την εκδήλωση της ΡΑΕ στην 86η ΔΕΘ

Σημαντικές ειδήσεις προέκυψαν από τις δηλώσεις των αρμοδίων φορέων κατά τη χθεσινή εκδήλωση της ΡΑΕ στη ΔΕΘ, με θέμα τις Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις. Η Ρυθμιστική Αρχή έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να αναπτύξει το συγκεκριμένο θέμα, που συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και σε αυτό το πλαίσιο διοργάνωσε χθες την εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή από πλευράς δήμων και αρμοδίων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ελλάδα έχει ήδη 6 πόλεις που περιλήφθηκαν στις 100 ουδέτερες κλιματικά πόλεις μέχρι το 2030 στις οποίες και θα επενδυθούν ευρωπαϊκά κεφάλαια για να επιτευχθεί ο στόχος.

Ευθύμιος Μπακογιάννης: 20 εκ. ευρώ για τις έξι πόλεις, ενίσχυση και για άλλες 21

Ευθύμιος Μπακογιάννης, Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις.
O κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, η χώρα μας πέτυχε ένα μεγάλο στοίχημα με την επιλογή των έξι αυτών ελληνικών πόλεων που συμμετέχουν στην Αποστολή των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων. Σημείωσε την ανάγκη οι έξι αυτοί ελληνικοί Δήμοι να λειτουργήσουν ως ομάδα, ενώ ανέφερε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει μεγάλη χρηματοδότηση, κυρίως ευρωπαϊκή, από το Πράσινο Ταμείο.

«Υπάρχει σκέψη να εντάξουμε τα πρώτα 20 εκατομμύρια που θα δοθούν στις έξι αυτές πόλεις και υπάρχει σκέψη να δοθούν χρήματα σε άλλες 21 τουλάχιστον πόλεις που έχουν υπογράψει το Μνημόνιο Συνεργασίας, αλλά και σε άλλες πόλεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον».

Δημιουργείται Δίκτυο Κλιματικά Ουδέτερων Δήμων

«Είμαστε, επίσης, στη διαδικασία δημιουργίας Δικτύου Δήμων για την Κλιματική Ουδετερότητα που θα έχει μία νομική μορφή» ανέφερε, για να προσθέσει: «Ο κόσμος θα είναι αλλιώς στις κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Θα αλλάξουν οι συμπεριφορές στη μετακίνηση και είναι σημαντικό οι ίδιοι οι πολίτες να αντιληφθούν αυτές τις αλλαγές καθώς το 2030 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα χρησιμοποιούν ποδήλατο, θα περπατούν πολύ, θα χρησιμοποιούν κοινόχρηστα αυτοκίνητα». Ταυτόχρονα επεσήμανε πως οι έξι ελληνικοί Δήμοι θα πρέπει να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα για να μην υπάρξει έξοδος κάποιας πόλης από το πρόγραμμα.

Καλό παράδειγμα το «ελληνικό μοντέλο κρατικής στήριξης»

Στον δικό του χαιρετισμό, ο κ. Χρύσσης Νικολαΐδης, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων, τόνισε πως οι στόχοι που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 θα είναι αδύνατον να επιτευχθούν χωρίς την πρωτοπορία των πόλεων και τις δεσμεύσεις τους. Σημείωσε μάλιστα πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν επιτύχει αυξημένο αριθμό πόλεων που συμμετέχουν στην Αποστολή των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων και αυτό «οφείλεται στη δέσμευση, στη φιλοδοξία, την ικανότητα και τη σκληρή δουλειά των Δήμων που επελέγησαν αλλά και στις πρωτοβουλίες του γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως το «ελληνικό μοντέλο κρατικής στήριξης προωθείται από την ΕΕ και σε άλλα κράτη ως ένα καλό παράδειγμα».

Οι μελλοντικές πόλεις υδρογόνου

Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς στην τοποθέτηση του επικεντρώθηκε στις κλιματικά ουδέτερες πόλεις και ειδικότερα στις μελλοντικές πόλεις του υδρογόνου. Αναφέρθηκε στην πιθανότητα της μετάβασης του ενεργειακού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οικονομία του άνθρακα στην οικονομία του υδρογόνου με έμφαση στις ενεργειακές υποδομές που χρειάζονται, καθώς επίσης και το απαιτούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αναγκαιότητα της μεγάλης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως επίσης και στην ανάγκη ένταξης συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου. Τέλος, έγινε αναφορά στις διάφορες, ανά τον κόσμο, εθνικές στρατηγικές υδρογόνου όπου μέχρι το 2035 αναμένεται η πρώτη πόλη υδρογόνου.

 Δημήτρης Παπαστεργίου πρόεδρος ΚΕΔΕ Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις.
Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος KEΔΕ: Να ενταχθούν και νέοι επιστήμονες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε ότι οι ελληνικοί Δήμοι θα πρέπει να οργανωθούν σε δίκτυο και να κινηθούν οργανωμένα.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις δράσεις του Δήμου Τρικκαίων στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, της βιώσιμης κινητικότητας, στα ευφυή τεχνολογικά συστήματα, στην πράσινη και κυκλική οικονομία, στον επανασχεδιασμό του αστικού τοπίου και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και αλλαγής συμπεριφοράς. Έκανε λόγο για τις συνεργασίες που αναπτύσσει ο Δήμος με όλους τους φορείς και τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να δουλέψουν στο πρόγραμμα των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων νέοι επιστήμονες που θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των καινοτόμων δράσεων που στοχεύει ο Δήμος.

Εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης ο Αντιδήμαρχος Έργων, κ. Εφραίμ Κυριζίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του Δήμου που συμμετέχει επίσης στο δίκτυο των κλιματικά ουδέτερων πόλεων. Υπογράμμισε την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών πρόσληψης ειδικού προσωπικού και νέων επιστημόνων που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος και ζήτησε «γενναίες χρηματοδοτήσεις».

Λάζαρος Μαλούτας
Ο κ. Λάζαρος Μαλούτας,
δήμαρχος Κοζάνης

Το νέο παραγωγικό μοντέλο της Κοζάνης

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λάζαρος Μαλούτας, χαρακτήρισε τα ζητήματα της κλιματικής ουδετερότητας ως πρόκληση και σημείωσε πως η Κοζάνη αναζητά ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο θέλοντας να κινηθεί προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν. Τόνισε τις ιδιαιτερότητες της πόλης με τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές που δεν ευνοούν τη μετακίνηση με το ποδήλατο, αλλά υπάρχει η εναλλακτική λύση του ηλεκτρικού ποδηλάτου. Αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο τηλεθέρμανσης και σημείωσε πως είναι στοίχημα να μην προέρχεται από λιγνίτη αλλά από ΑΠΕ. Σημείωσε παράλληλα, πως ήδη ο Δήμος ίδρυσε ενεργειακή κοινότητα και διαθέτει Βεβαίωση παραγωγού για 6MW Φ/Β που θα καλύψουν το 90% των καταναλώσεων των δημόσιων κτιρίων της Κοζάνης.

Ενεργοβόρα κτίρια σε προτεραιότητα για «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και «ΗΛΕΚΤΡΑ»

«Η συνεργασία όλων μας είναι μονόδρομος» σημείωσε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Μωυσής Ελισάφ. Αναφερόμενος εξάλλου στις παρεμβάσεις του Δήμου προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας, τόνισε πως υπάρχουν πολλά παλιά κτίρια, ιδιαίτερα ενεργοβόρα.

«Γι΄ αυτό, θα πρέπει στις πόλεις που επελέγησαν να δοθεί προτεραιότητα σε προγράμματα όπως το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και το «ΗΛΕΚΤΡΑ» και αυξημένα κονδύλια για να καταστεί εφικτός ο στόχος». Για να καταλήξει, ότι το σημαντικότερο είναι οι ίδιοι οι πολίτες να αντιληφθούν την ανάγκη για αυτή την πορεία και να αλλάξουν συνήθειες και συμπεριφορές.

Ενεργειακή Κοινότητα ετοιμάζει η Καλαμάτα

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος είπε πως η επιλογή του Δήμου του για τη διεκδίκηση της συμμετοχής στις Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έγινε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. «Για την Καλαμάτα ήταν μία ιστορική απόφαση η απόφαση συμμετοχής της στις κλιματικά ουδέτερες πόλεις και η προσπάθεια μας ήταν ομαδική με στόχο το χτίσιμο της Καλαμάτας του αύριο» τόνισε. Αναφέρθηκε, επίσης, σε ειδικότερα ρυθμιστικά μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν και θα βοηθήσουν τον Δήμο να προχωρήσει ενώ γνωστοποίησε πως ο Δήμος ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί με ενεργειακή κοινότητα.

Δήμος Λεμεσού: Πρέπει να γίνουν πολλά μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια

«Η Λεμεσός είναι η μόνη πόλη από την Κύπρο που επελέγη από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων και ταυτόχρονα ο Δήμος Λεμεσού είναι ο μόνος Δήμος, εκτός Ελλάδας, που εντάσσεται στο ελληνικό Δίκτυο Δήμων για την Κλιματική Ουδετερότητα που συστάθηκε από τον Έλληνα Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης, χαρακτηρίζοντας τον στόχο της κλιματικά ουδέτερης πόλης ως φιλόδοξο.

Κατέληξε λέγοντας ότι «σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Σουηδία, επιτεύχθηκαν οι αλλαγές σε βάθος δεκαετιών, ενώ εμείς σήμερα καλούμαστε να πετύχουμε τα ίδια πράγματα μέσα σε διάστημα μόλις οκτώ χρόνων. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η ευρωπαϊκή αυτή αποστολή αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία για μεταμόρφωση και μετασχηματισμό των τοπικών κοινωνιών μας. Όσα γίνουν θα είναι προς όφελος των πολιτών».

Αντιπρόεδρος ΡΑΕ Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός
Ο Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός, Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ

ΡΑΕ: Στα βήματα της Βαρκελώνης…

Σε ανάλογο ύφος συνοψίζοντας τους στόχους της Πρωτοβουλίας της ΡΑΕ και της εκδήλωσης στη ΔΕΘ, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Δημήτρης Ψυχογυιός ανέφερε:

«Το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα σε πόλεις και έως το 2050 θα ζει το 70%. Αυτό σημαίνει ότι τα 2/3 της παγκόσμιας ενέργειας καταναλώνεται στις πόλεις. Μία λύση που προτείνεται είναι οι έξυπνες πόλεις και αμέσως μετά οι έξυπνες βιώσιμες πόλεις οι οποίες από τη μία πλευρά θα μειώσουν τους ρύπους και από την άλλη θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Τέτοιες πόλεις υπάρχουν και είναι η Βαρκελώνη, η Σιγκαπούρη και πιθανόν να γίνει η Μελβούρνη. Στα βήματα αυτών των πόλεων θέλουμε να βαδίσουμε…»