Πέρα από την αποφυγή πρακτικών θεμάτων, το μερίδιο σε Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, είναι μία καλή επένδυση με χρόνο απόσβεσης έξι χρόνων, η οποία μπορεί και να μεταβιβαστεί
Σε αναμονή των ερμηνευτικών διατάξεων του νέου νόμου για τις Ενεργειακές Κοινότητες, ο ενεργειακός μηχανικός Γιάννης Ζολώτας εξηγεί στο άρθρο που ακολουθεί, την προοπτική της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών (ΕΚΠ) και σημεία προσοχής για το Φωτοβολταϊκό Πάρκο «Λαϊκής Βάσης».
Υπενθυμίζει ότι το μερίδιο που αποκτά ένας πολίτης σε μία Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, είναι μία καλή επένδυση με χρόνο απόσβεσης έξι χρόνων, η οποία μπορεί και να μεταβιβαστεί, χωρίς αγωνίες για όλα τα πρακτικά θέματα που αφορούν την εγκατάσταση ενός μεμονωμένου οικιακού φωτοβολταϊκού.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Ζολώτας, ανέκαθεν υπήρχε το όνειρο για κάθε μικροεπενδυτή, να μπορέσει να χτίσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο στα μέτρα του. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό δεν έγινε ποτέ, καθώς η ανάπτυξη πολλών μικρών εγκαταστάσεων νοείται αυτόματα από τον διαχειριστή του δικτύου ως μία μεγάλη και ενιαία.
Σε αναμονή των ερμηνευτικών διατάξεων
Η ελπίδα ήρθε όταν έφτασε και στην χώρα μας ο θεσμός της Ενεργειακής Κοινότητας. Δυστυχώς όμως και πάλι η στρέβλωση υπερίσχυσε του κανόνα, καθώς, ενώ ο νομοθέτης είχε στο μυαλό του την συνένωση πολιτών με σκοπό να βοηθηθούν τα πιο ευαίσθητα οικονομικά στρώματα, οι γνωστοί επιτήδειοι κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τα προνόμια του νόμου για να φτιάξουν στην πραγματικότητα άδειες φωτοβολταϊκών πάρκων προς πώληση!
Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2023 έρχεται για να διορθώσει αυτήν την κατάσταση, αλλά ακόμη περιμένουμε τις ερμηνευτικές διατάξεις του.
Η προβλεπόμενη στο νόμο νέα μορφή Ενεργειακών Κοινοτήτων, δηλαδή η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών (ΕΚΠ), είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο εάν χρησιμοποιηθεί σωστά.
Δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που δεν έχουν δική τους στέγη, ή έχουν δική τους στέγη αλλά αυτή είναι μικρή, ακατάλληλη, με λάθος προσανατολισμό, με πολλαπλές όψεις (τετράριχτη), με λάθος κλίση ή με εμπόδια μπροστά της (ανεπιθύμητη σκίαση) κλπ. να αποκτήσουν δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο με στόχο τον συμψηφισμό της καταναλισκόμενης ενέργειας του σπιτιού τους.
Πρακτικά θέματα που μπορούν να αποφευχθούν
Ο πολίτης μπορεί να ξενοιάσει από τα σκαμπανεβάσματα της τιμής του ρεύματος, πληρώνοντας μόνο το σκέλος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και των δημοτικών τελών. Επιπλέον, δεν θα έχει την αγωνία της ορθής υλοποίησης του έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αστοχία υλικού, κακοτεχνία, αβαρία) ή και διάτρηση της στεγάνωσης και μόνωσης του κτιρίου.
Ειδικά αυτό το τελευταίο αποτελεί μάστιγα στην Ελλάδα! Δείτε όλους τους ηλιακούς θερμοσίφωνες που οι εγκαταστάτες τους γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα και τους τοποθετούν συνήθως πάνω από το δώμα του κλιμακοστασίου ή του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα. Εκεί από κάτω το ταβάνι έχει εδώ και χρόνια ανοίξει και έχει πέσει ο σοβάς, χωρίς να έχει γίνει πολλές φορές αυτό αντιληπτό.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο δυνατός αέρας που έχουμε στη χώρα μας και οι διαφορές θερμοκρασίας που δημιουργούν συστολές και διαστολές, χαλαρώνουν με τον καιρό τις οπές που διανοίχτηκαν και έτσι το βρόχινο νερό αργά ή γρήγορα εισχωρεί.
Αποφυγή υγρασίας και οικονομία κλίμακας
Αν αναλογιστεί κανείς ότι για ένα σχετικά μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο στην ταράτσα, ίσως χρειαστούν 30 ή 40 διατρήσεις, τότε η υγρασία είναι αναπόφευκτη. Όπου λοιπόν μπαίνει ηλιακός θερμοσίφωνας, δορυφορικό πιάτο, ή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στην ταράτσα ενός κτιρίου, χρειάζεται ειδική πρόβλεψη ώστε να μην διαταραχθεί η υδατομόνωση του ακινήτου.
Άλλα πλεονεκτήματα που έχει η απομακρυσμένη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, σε σχέση με αυτήν της στέγης, είναι η οικονομία κλίμακος, καθώς η φροντίδα της γίνεται πλέον από επαγγελματίες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην συντήρηση, φύλαξη και την ασφάλιση αλλά και στον καθαρισμό που αν δεν γίνει σωστά μέχρι που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα στατικότητας στο στέγαστρο ή το κτίριο. Όσο κι αν φαίνεται απίθανο, η φωτοβολταϊκή κυψέλη μπορεί να υποστεί ζημία, ακόμα και από μία κουτσουλιά πτηνού, τη σκόνη της Αφρικής και το χιόνι.
Το μερίδιο σε Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών ως επένδυση
Πέρα από την αποφυγή όλων αυτών των πρακτικών θεμάτων, το μερίδιο που αποκτά ένας πολίτης σε μία Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, σχετικά εύκολα, είναι μία καλή επένδυση η οποία μπορεί να αποσβεστεί σε έξι περίπου χρόνια και σε περίπτωση δανεισμού από τραπεζικό οργανισμό, ακόμη νωρίτερα. Δηλαδή, αντί να πληρώνει κάποιος το λογαριασμό του ρεύματος, πληρώνει ένα μικρότερο ποσό σε δάνειο, το οποίο σε μερικά χρόνια μπορεί να αποπληρωθεί. Μετά την αποπληρωμή, απολαμβάνει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια, για 20 χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιθανόν αυτή η διάρκεια να παραταθεί.
Επιπλέον, το μερίδιό του ανήκει, μπορεί επομένως να το μεταβιβάσει ή να το κληροδοτήσει.
Διαχείριση της αβεβαιότητα της τελικής διασύνδεσης στο δίκτυο
Φυσικά υπάρχουν και προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, εκτός από την γραφειοκρατία και τη συγκέντρωση ενός ελάχιστου αριθμού 30 μελών, είναι η αβεβαιότητα της τελικής διασύνδεσης στο δίκτυο. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα πριμοδοτήσει τέτοιου είδους κοινότητες με νέο ηλεκτρικό χώρο σε υφιστάμενα όμως δίκτυα.
Στόχος λοιπόν μιας κοινότητας πρέπει να είναι ο σταδιακός έλεγχος των εξόδων. Δηλαδή, ελαχιστοποίηση εξόδων μέχρι την υλοποίηση με σταδιακή μεθόδευση (stop loss). Ήδη, πρωτοποριακές Ενεργειακές Κοινότητες, όπως η EC1Attica, εφαρμόζουν μια τέτοια διαχείριση.
Σε αναμονή των ερμηνευτικών διατάξεων του νόμου για τις Ενεργειακές Κοινότητες, είμαστε βέβαιοι ότι θα ενισχυθεί παραπέρα ο θεσμός και οι πρώτες Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών, δίνοντας πράγματι ευκαιρία στις συνενώσεις πολιτών να ξενοιάσουν από τα σκαμπανεβάσματα της τιμής του ρεύματος.
Είμαστε στη διάθεσή σας για να λύσουμε οποιεσδήποτε απορίες που τυχόν έχετε για την νέα αυτή δυνατότητα.
*Ο κ. Γιάννης Ζολώτας είναι Χημικός & Ενεργειακός Μηχανικός με ειδίκευση στις ΑΠΕ και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ