Η σύνδεση του βιοαερίου με την ενεργειακή και την αγροτική μεταρρύθμιση: Σημαντικός ο ρόλος του, τονίζουν Θ. Σκυλακάκης και Δ. Σταμενίτης

You are currently viewing Η σύνδεση του βιοαερίου με την ενεργειακή και την αγροτική μεταρρύθμιση: Σημαντικός ο ρόλος του, τονίζουν Θ. Σκυλακάκης και Δ. Σταμενίτης

Απαραίτητοι είναι οι έλεγχοι και τα κίνητρα για τις εναλλακτικές πηγές πρώτης ύλης /αγροτοκτηνοτροφικά υπολείμματα, σύμφωνα με τον ΕΣΠΑΒ

Γιατί το βιοάεριο συνδέεται με την ενεργειακή αλλά και με την αγροτική μεταρρύθμιση, έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοαερίου-HABIO, με τίτλο “ΒΙΟΑΕΡΙΟ-ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Μεταρρύθμιση του Γεωργικού και Ενεργειακού Τομέα στην Ελλάδα”, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιομεθανίου.

O ρόλος του βιομεθανίου είναι σημαντικός για ενεργειακή μετάβαση της χώρας, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και επιβεβαίωσε την υποστήριξη του ΥΠΕΝ για τον κλάδο. Από τη δική του πλευρά, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Διονύσης Σταμενίτης ,σημείωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιχειρεί σταδιακά να προωθήσει τη συμμετοχή του βιοαερίου στην παραγωγική διαδικασία, μιας και είναι κοινός τόπος ότι η χρήση του στον πρωτογενή τομέα θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα συνεισφέρει στη βιωσιμότητα του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου και τέλος, θα εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

Κίνητρα – έλεγχοι στην διαχείριση αγροτοκτηνοτροφικών υπολειμμάτων

Τη σύνδεση του βιοαερίου και με τους δυο τομείς, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΣΠΑΒ κ. Αλέξανδρος Υφαντής, συζητώντας με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους συμμετέχοντες, για να υπογραμμίσει ότι το επικείμενο νομοθετικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο θα πρέπει να δώσει έμφαση στις υφιστάμενες μονάδες, με προσεγμένες διατάξεις για νέες μονάδες, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω στρέβλωση του ανταγωνισμού, ενώ θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και να υπάρχουν έλεγχοι σε σχέση με την διαχείριση των αγροτοκτηνοτροφικών υπολειμμάτων με άμεση διασύνδεση με επιδοτήσεις (αλλαγή μοντέλου γεωργίας).

Κίνητρα και έλεγχοι θα πρέπει να υπάρχουν και σχετικά με την χρήση εναλλακτικών πηγών πρώτης ύλης (υπολείμματα τροφών από ξενοδοχεία εστιατόρια και τη βιομηχανία τροφίμων). Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο και κίνητρα για την δημιουργία λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών από το χωνεμένο υπόλειμμα μονάδων βιοαερίου, εκτός από την χύδην διάθεση στα χωράφια, με δράσεις όπως η χρηματοδότηση επιδεικτικών δράσεων για ανανεώσιμα λιπάσματα και επιτρεπόμενη χρήση στις βιολογικές καλλιέργειες υπό σαφείς προϋποθέσεις, που δεν θα σχετίζονται με το αν τα υποπροϊόντα προέρχονται από βιολογική γεωργία ή κτηνοτροφία όπως είναι σήμερα. Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη δημιουργίας πιστοποιητικών προέλευσης και ρύθμισης δικαιωμάτων CO2, την ανάγκη ευελιξίας σχετικά με την παραγωγή βιομεθανίου προς το δίκτυο και την παραγωγή ΒioLNG με την δημιουργία αγοράς πιστοποιητικών προέλευσης στην Ελλάδα, με έμφαση στην εμπορική ναυτιλία εντός Ελλάδος.

Αναφερόμενη στο σχετικό σχέδιο νόμου για το βιομεθάνιο, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε ότι είναι πλέον ολοκληρωμένο και έτοιμο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με στόχο την ψήφιση του τον Ιανουάριο του 2024, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΗΑΒΙΟ και τους παρόχους φυσικού αεριού, ώστε το νέο πλαίσιο να είναι λειτουργικό και η εφαρμογή του να οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου των 2,1 TWh to 2030 στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΕΣΠΑΒ κ. Αλέξανδρος Υφαντής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σύνδεση του βιοαερίου με την ενεργειακή και την αγροτική μεταρρύθμιση.
Ο πρόεδρος του ΕΣΠΑΒ κ. Αλέξανδρος Υφαντής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Τοποθετήσεις ως προς την ανάπτυξη και τα προβλήματα του Βιοαερίου στην Ελλάδα

Στο πρώτο πάνελ, οι ομιλητές Αθανάσιος Ζαχαρόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος ΑΠΕ Μεταφορών & Εναλλακτικών Καυσίμων – ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Partner Energy Industry Leader – Deloitte, Εύα Τσουκαλίδου, PMO Biomethane Pilot Project, Senior Manager ΔΕΣΦΑ, Κυριακή Καρακίτσου, Δ/ντρια Δραστηριοτήτων Παρακολούθησης Θυγατρικών & Γραφείου Διαχείρισης Έργων, ΔΕΠΑ Εμπορίας, παρουσίασαν τις προκλήσεις και τις προοπτικές για την παραγωγή βιοµεθανίου στην Ελλάδα.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με το δεύτερο πάνελ, στο οποίο οι κύριοι Χρήστος Ζαφείρης, Υπεύθυνος Έργων Βιοαερίου και Βιοµεθανίου, ΚΑΠΕ, Θεµιστοκλής Σφέτσας, Χηµικός, Τεχνικός Υπεύθυνος QLAB και Γιώργος Τσελεπής, Γενικός Διευθυντής Βιοενεργειακής Θεσσαλίας ΑΕ και Γενικός Γραμματέας ΗΑΒΙΟ, συζήτησαν σχετικά με το Βιοαέριο και την Αγροτοκτηνοτροφική Ανάπτυξη την Κυκλική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα.

Και στα δυο πάνελ, τα οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μαστοράκης, παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία πάνω στην ανάπτυξη και τα προβλήματα του Βιοαερίου στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε και παρουσίαση σημαντικών πιλοτικών δράσεων. Η σχέση επίσης του Βιομεθανίου και του Υδρογόνου αναλύθηκαν εκτενώς ως τα ανανεώσιμα αέρια που θα υποκαταστήσουν το φυσικό αέριο με δεδομένο ότι το ένα μπορεί να μετατραπεί στο άλλο με ιδιαίτερη ευκολία.

Η ημερίδα συγκέντρωσε περισσότερες από 120 συμμετοχές εκπροσώπων του κλάδου του βιοαερίου, εταιρειών, φορέων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και επιστημόνων,

Επίσκεψη στην Μονάδα της Μέγα ΕΚΟ στα Μέγαρα

Ακολούθησε η επίσκεψη στην Μονάδα της Μέγα ΕΚΟ στα Μέγαρα με περίπου 40 συμμετέχοντες. Η υπερσύγχρονη μονάδα με έμφαση στην κυκλική οικονομία βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και φιλοδόξει να καταστεί πρότυπο στην Ελλάδα ως η μεγαλύτερη και πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βιοαερίου, εδαφοβελτιωτικών και λιπασμάτων και είναι μια σύμπραξη των ομίλων SYCHEM και POLYECO.