Η αποθήκευση ενέργειας δεν είναι Ελ Ντοράντο, υπενθυμίζει το ΥΠΕΝ και προωθεί έξτρα περιορισμούς στα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες ενόψει του πρώτου διαγωνισμού της ΡΑΑΕΥ

You are currently viewing Η αποθήκευση ενέργειας δεν είναι Ελ Ντοράντο, υπενθυμίζει το ΥΠΕΝ και προωθεί έξτρα περιορισμούς στα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες ενόψει του πρώτου διαγωνισμού της ΡΑΑΕΥ

Ξεκάθαρο μήνυμα ΥΠΕΝ προς επενδυτές, ότι οι διαγωνισμοί για το σχήμα «αποθήκευση πίσω από τον μετρητή» θα γίνουν με πολύ μεγαλύτερους περιορισμούς από ότι ισχύει σήμερα στην παραγωγή ενέργειας

Η αποθήκευση ενέργειας δεν είναι Ελ Ντοράντο, υπενθυμίζει προς όλες τις κατευθύνσεις το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – ΥΠΕΝ και προωθεί έξτρα περιορισμούς στα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, ενόψει του πρώτου διαγωνισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που θα πραγματοποιηθεί μέχρι την άνοιξη. Τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ, έχουν διευκρινίσει από το καλοκαίρι του 2019, οπότε και είχε γίνει η πρώτη μελέτη για τις ανάγκες της χώρας σε έργα αποθήκευσης, ότι σε καμία περίπτωση το υπουργείο δεν επιθυμεί υπερθέρμανση του κλάδου, αλλά ούτε και επιδοτήσεις έργων χωρίς πραγματικά να υπάρχει λόγος. Αντίθετα θα πρέπει να γίνουν όσα έργα αποθήκευσης χρειάζονται πραγματικά για να στηρίξουν τους στόχους του ΕΣΕΚ.

Δεδομένου του γνωστού προβλήματος του ηλεκτρικού δικτύου να ανταποκριθεί στη σύνδεση των απαραίτητων για την υλοποίηση του ΕΣΕΚ έργων, η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ υπό τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, εφαρμόζουν ένα σχέδιο διεύρυνσης του ηλεκτρικού «χώρου» προκειμένου αφενός να απελευθερωθεί χώρος για τα υπό ανάπτυξη έργα που έχουν λάβει όρους σύνδεσης (περίπου 15 Γιγαβάτ) και αφετέρου για να μην σταματήσει η ανάπτυξη των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξει άμεση νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΝ, η οποία θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες για όσα έργα προκρίνονται στους νέους διαγωνισμούς, περιορισμούς στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας επιπλέον αυτών που ισχύουν σήμερα, αλλά και υποχρέωση προσθήκης σταθμού αποθήκευσης.

Οι περιορισμοί έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας εντάσσονται στη νέα στρατηγική του ΥΠΕΝ για δημιουργία νέου ηλεκτρικού χώρου στο προβληματικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για να αξιοποιηθεί με καλύτερο τρόπο ο υπάρχον ηλεκτρικός χώρος. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι θα τροποποιηθεί το υφιστάμενο σχήμα των διαγωνισμών, προβλέποντας πλέον δημοπρασίες για έργα στα οποία θα επιβάλλεται αυξημένος «κόφτης» στην παραγωγή τους και θα συνδυάζονται με μπαταρίες. Επίσης οι συμμετέχοντες θα είναι υποχρεωμένοι να κατασκευάσουν τα έργα σε σύντομο χρονικό διάστημα ( πιθανόν μέσα σε τρια χρόνια), προκειμένου να μην διαιωνίζεται το φαινόμενο έργων που “λιμνάζουν” καταλαμβάνοντας ηλεκτρικό χώρο.

Οι “κόφτες” του ΥΠΕΝ και οι νέοι διαγωνισμοί της ΡΑΑΕΥ

Εν τω μεταξύ, αναμένεται τον επόμενο μήνα η προκήρυξη από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων – ΡΑΑΕΥ του διαγωνισμού φωτοβολταϊκών έργων με μπαταρίες, έως μέχρι την άνοιξη να ξεκινήσουν οι ανταγωνιστικές διαδικασίες. Κατά τον πρώτο διαγωνισμό η προσφερόμενη ισχύς αναμένεται να οριστεί στα 200 με 300 MW (μεγαβάτ). Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι να κινητοποιήσει τους επενδυτές με κίνητρο το εγγυημένο έσοδο που θα κατοχυρώνουν μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών για την παραγόμενη ενέργεια, προκειμένου να προσθέσουν μπαταρίες σε ώριμα έργα, τα οποία έχουν πάρει όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο. Από τους νέους διαγωνισμούς εκτιμάται ότι σε βάθος τριετίας θα εξασφαλίσουν «ταρίφα» έργα περίπου 2 GW (γιγαβάτ).

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της στρατηγικής ΥΠΕΝ είναι η προσεκτική αύξηση της χωρητικότητας των ηλεκτρικών δικτύων, μέσω της ανάπτυξης και εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ώστε να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα απορρόφησης «πράσινης» ενέργειας.

Αλεξάνδρα Σδούκου: Πρώτα θα δούμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και μετά θα προχωρήσουμε

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στον ρόλο που θα διαδραματίσει ο συνδυασμός αποθήκευσης με σταθμούς ΑΠΕ, που έκανε πρόσφατα η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή: «Τέτοιου είδους σταθμοί έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν παραγωγή από τις μεσημεριανές ώρες όπου υφίστανται φαινόμενα περίσσειας παραγωγής σε άλλες ώρες της ημέρας όταν υπάρχει έλλειμμα παραγωγής, σε σχέση με το φορτίο, λόγω χαμηλής ή μηδενικής παραγωγής από τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Η τεχνικά βέλτιστη αναλογία συμμετοχής τέτοιων σταθμών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας καθώς και η ακριβής χωρητικότητα των συστημάτων αποθήκευσης για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων αποτελεί αντικείμενο μελέτης, η ανάθεση της οποίας θα γίνει στο επόμενο διάστημα», επεσήμανε η κυρία Σδούκου.

Εξίσου ενδεικτική της σημασίας που δίνει το ΥΠΕΝ στη σταδιακή αύξηση των επενδύσεων, είναι και η αναφορά της υφυπουργού σε σχετική μελέτη που θα ακολουθήσει την διαγωνιστική διαδικασία, ώστε «να βρισκόμαστε από την ασφαλή πλευρά σε σχέση με τα αποτελέσματα της μελέτης. Στη συνέχεια και ανάλογα με τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης, θα προχωρήσει σταδιακά η ενσωμάτωση περισσότερης ισχύος και πάλι μέσω του εργαλείου των διαγωνισμών, έως ότου φτάσουμε στο βέλτιστο σημείο που θα αποκαλύψει η μελέτη». Τέλος το ερώτημα για το εάν κάποιες κατηγορίες νέων έργων, για να λάβουν Όρους Σύνδεσης, θα πρέπει υποχρεωτικά να συνδυαστούν με μπαταρίες ώστε να υποχρεωθούν σε συμμετοχή σε διαγωνισμό (για να προσθέσουν μονάδα αποθήκευσης) είναι πρώιμο να απαντηθεί, εφόσον δεν ξεκαθαρίσει το θέμα με τις νομοθετικές παρεμβάσεις και δεν τρέξουν οι πρώτοι διαγωνισμοί. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές ας προετοιμαστούν για ενισχυμένους περιορισμούς έγχυσης, τους λεγόμενους “κόφτες”!

Διαβάστε ακόμα: Στις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις ο ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με μελέτη της ICAP – Τι προβλέπει το επενδυτικό πλάνο για το 2028