Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Συμβολή σε έναν ειλικρινή διάλογο

You are currently viewing Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Συμβολή σε έναν ειλικρινή διάλογο

Κι όμως! Η ελληνική κοινωνία δεν γνωρίζει πραγματικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο πολίτης και οι τοπικές κοινωνίες ακούνε βέβαια τα εκάστοτε θετικά ή αρνητικά σχόλια, αλλά ουδέποτε ενημερώθηκαν συστηματικά. Τόσες δεκαετίες που μιλάμε για ΑΠΕ δεν έχει υλοποιηθεί ούτε καν ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ, ούτε καν ένα θεματικό site ή οιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία που να εξηγεί με απλό τρόπο, πώς υλοποιείται στην Ελλάδα η πράσινη ενέργεια, ποιες είναι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, γιατί είναι χρήσιμες, ποια είναι ακριβώς τα προβλήματα που δημιουργούν, τι γίνεται στις άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, πώς λειτουργούν τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Ελλιπής ενημέρωση από Πολιτεία και επενδυτές

Οι μεν επενδυτές θεώρησαν ότι τα παραπάνω ήταν εκτός του ρόλου τους, πολύ δε περισσότερο όταν οι ίδιοι μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους και να τα «βρουν» με άλλους τρόπους με τις τοπικές κοινωνίες…

Η Πολιτεία από την άλλη, προσπαθώντας να ισορροπήσει δύσκολες προκλήσεις δεν αντιλήφθηκε, πόσο πολλές, έστω και με ελάχιστο κόστος, ενέργειες έπρεπε να προωθήσει, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις ΑΠΕ. Το αφήγημα των «πράσινων» επενδύσεων μπορεί να έχει σημασία για τους οικονομικούς δείκτες, αλλά δεν αγγίζει τους πολίτες.

Όταν το αφήγημα των «πράσινων» επενδύσεων δεν αγγίζει τον πολίτη…

Εκ του αποτελέσματος; Το καλοκαίρι του 2020 φτάσαμε στο σημείο να στοχοποιούνται… επενδυτές για το ολοκαύτωμα στα δάση της Βορείου Ευβοίας.

Συν τις αντιδράσεις για την γρήγορη απολιγνιτοποίηση, συν τις γενικευμένες σχεδόν αντιδράσεις των νησιών για τις ΑΠΕ, συν το γεγονός ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες δεν προχώρησαν, είναι πλέον σαφές ότι ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών δεν γίνεται. Το γνωρίζουν όλοι, το παραδέχονται… αλλά σχέδιο δεν βλέπουμε.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Πιο ανοικτή, πιο δημοκρατική ενημέρωση

Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί περισσότερο και με δημοκρατικό τρόπο: Με απλά και εύχρηστα κείμενα για τις ΑΠΕ, με εκπομπές, με διάλογο, με ενημερωτικές εκδηλώσεις σε δήμους και πολλά άλλα. Έτσι, στο τέλος της ημέρας, περισσότεροι πολίτες θα ξέρουν για τις ΑΠΕ και θα αισθάνονται ότι συμμετέχουν περισσότερο στις όποιες αποφάσεις για το ενεργειακό τους μέλλον. Δεν είναι υπερβολική η διαπίστωση, ότι η ενημέρωση του κοινού για τις ΑΠΕ αφέθηκε στην τύχη της, σε μία χώρα που ενώ ποντάρει στρατηγικά στις ΑΠΕ, δεν έχει στα κρατικά της κανάλια, ούτε μια σχετική εκπομπή. Την ίδια ώρα ξοδεύονται καθημερινά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ανούσιες διαφημίσεις για αλλαγή παρόχου…

«Γνωρίστε τις ΑΠΕ» με χρήσιμες και έγκυρες πληροφορίες

Από τη δική μας πλευρά, ξεκινάμε σήμερα από αυτήν την στήλη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γνωρίστε τις ΑΠΕ», τη δημοσίευση χρήσιμων και έγκυρων πληροφοριών και άρθρων για τις ΑΠΕ και προπαντός εύκολα κατανοητών.

Με τη βεβαιότητα ότι η παρεχόμενη ενημέρωση θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη άποψη για τις Ανανεώσιμες Πηγές, τη χρήση και τη σημασία τους στην καθημερινή μας ζωή, περιμένουμε τα σχετικά σχόλια και ερωτήσεις σας.