Περίπου 80 έως 100 αγροτικά φωτοβολταϊκά έπληξε η πλημμύρα στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον Κώστα Σπανούλη, Πρόεδρο ΠΣΑΦ

You are currently viewing Περίπου 80 έως 100 αγροτικά φωτοβολταϊκά έπληξε η πλημμύρα στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον Κώστα Σπανούλη, Πρόεδρο ΠΣΑΦ

Αν οι ασφαλιστικές δεν καλύψουν το σύνολο της ζημίας θα πρέπει να διερευνηθεί συμπληρωματική αποζημίωση στο πλαίσιο των συνολικότερων ενισχύσεων για τους αγρότες

Περίπου 80 με 100 αγροτικά φωτοβολταϊκά, έπληξε με ολοσχερείς ή μερικές ζημίες η πλημμύρα στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον Κώστα Σπανούλη, Πρόεδρο ΠΣΑΦ – Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.

Στα μέλη του ΠΣΑΦ, περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός αγροτικών φωτοβολταϊκών εγκατεστημένων στη Θεσσαλία κι έτσι ο Σύνδεσμος, έχει ήδη κάνει μια πρώτη αποτίμηση των απωλειών που έχουν αυτά υποστεί με βάση τις σχετικές δηλώσεις τους αλλά και την επιτόπια αυτοψία του Συνδέσμου στις περιοχές που πλημμύρισαν.

Όπως αναφέρει στην Α Energy o κ. Σπανούλης, ο οποίος περιοδεύει τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλία, στις περισσσότερες περιπτώσεις, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά της περιοχής έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή, ξεκινώντας από την περίφραξη,τα υλικά του υποσταθμού, τις βάσεις που έχουν λυγίσει και καταλήγοντας στα panels που έχουν σπάσει και τους inverter (μετατροπείς). Σημειώνεται, ότι ο μετατροπέας μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά τμήματα της, καθώς από αυτόν εξαρτάται η λειτουργία και η καλή απόδοση του συστήματος.

Ολική η ζημία στις περισσότερες περιπτώσεις

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις, όπου η ζημία φαίνεται να περιορίστηκε στο 60-70% της λειτουργίας της εγκατάστασης, ανάλογα με το αν έσπασαν μόνον τα panels, αν διασώθηκε η βάση από το βάρος του νερού και των φερτών υλικών ή και άλλα τμήματα του συστήματος. Το συνολικό μέγεθος της ζημίας για τους αγροτικούς σταθμούς ηλιακής ενέργειας θα αποτυπωθεί βέβαια μόλις απομακρυνθούν από τα χωράφια λάσπες και νερά και γίνει δυνατή η επίσημη καταγραφή.

Σε ότι αφορά τη δυναμικότητα των αγροτικών φωτοβολαϊκών που καταστράφηκαν, τα περισσότερα είναι της τάξης των 100 και των 500kw. Είναι εγκατεστημένα και στους τέσσερεις νομούς της Θεσσαλίας (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Μαγνησία) με τις μεγαλύτερες ζημίες να καταγράφονται σε Καρδίτσα και Λάρισα.

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ διευκρινίζει, ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν αφορούν το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία ,παρά μόνον τις αγροτικές εγκαταστάσεις, επομένως δεν μπορεί να έχει συνολική εικόνα για το συνολικό πλήγμα που υπέστη στο σύνολο των ηλιακών πάρκων στην περιφέρεια. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, στη Θεσσαλία είναι εγκατεστημένοι συνολικά περίπου 2.500 σταθμοί ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος της τάξης των 1000 MW.

Θα καλύψουν οι ασφαλιστικές το σύνολο της ζημιάς;

Για το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτικών φωτοβολταϊκών προς τους παραγωγούς από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ο κ. Σπανούλης διατυπώνει την επιφύλαξη ότι «ενδέχεται οι ασφαλιστικές να μην μπορέσουν να καλύψουν το σύνολο της ζημίας», κάτι που σημαίνει σε αυτήν την περίπτωση ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα συμπληρωματικής αποζημίωσης, στο πλαίσιο των συνολικότερων ενισχύσεων που θα δοθούν για τους αγρότες. Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτικών φωτοβολταϊκών είναι ασφαλισμένο, καθώς η ασφάλιση αποτελεί βασική προϋπόθεση και για την χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες.

Τέλος, σε ότι αφορά τις συνολικότερες ζημιές στις αγροτικές περιοχές, ο κ.Σπανούλης που τυγχάνει πρόεδρος και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων, περιγράφει από την Θεσσαλία την απίστευτη εικόνα που όλοι βλέπουμε στις οθόνες μας καθημερινά. Για να καταλήξει, ότι πάνω από όλα, είναι άμεσα αναγκαία η σύσταση ενός Συντονιστικού Φορέα που με τη συμμετοχή όλων των άμεσα εμπλεκομένων φορέων της περιοχής θα καταγράψει, θα αποτιμήσει τις ζημίες και στη συνέχεια θα φροντίσει για τον λεπτομερειακό σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης.

Σοβαρές ζημιές σε δεκάδες φωτοβολταϊκά πάρκα, προκάλεσε η μεγάλη βροχόπτωση της 6/9/2023 στην Θεσσαλία