Οι εταιρείες που έχουν ήδη εντάξει το βιομεθάνιο στα επενδυτικά τους προγράμματα, επισήμαναν ότι οι ενισχύσεις θα πρέπει να συνδέονται άμεσα με το κόστος των μονάδων
Με ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο και λειτουργική ενίσχυση, έρχονται τα πρώτα έργα παραγωγής βιομεθανίου και υδρογόνου στην Ελλάδα, όπως διαφάνηκε στην σχετική με το θέμα εκδήλωση του ΕΣΠΑΒ (Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου).
Το θεσμικό πλαίσιο θα αναγνωρίζει τη σημασία της παραγωγής βιομεθανίου, εφόσον προέρχεται από πιστοποιημένες «πράσινες» πηγές (Εγγυήσεις Προέλευσης) και θα χαρακτηρίζει ως επιλέξιμη επένδυση την μετατροπή των μονάδων βιοαερίου για την παραγωγή βιομεθανίου, καθώς επίσης την παραγωγή βιομεθανίου για έκχυση στα δίκτυα διανομής ή μεταφοράς φυσικού αερίου και για εφαρμογές off-grid.
Η λειτουργική ενίσχυση θα είναι στα πρότυπα του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ), θα προκύπτει κατόπιν ανταγωνιστικής διαδικασίας και θα λαμβάνει υπόψη ότι οι επενδύσεις αυτές δεν είναι απλές, όπως λχ ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, αλλά θα περιλαμβάνουν πολύ πιο απαιτητικούς συντελεστές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε «η τεχνολογία του βιομεθανίου είναι μεν ώριμη, αλλά ακριβή». Σε κάθε περίτπωση είναι μια ευρωπαϊκή επιλογή που θα υιοθετηθεί και στη χώρα μας.
Προσδιορισμός των συνολικών ποσών που θα είναι διαθέσιμα για ενισχύσεις
Από τη δική του πλευρά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται σε μια περίοδο της τάξης των 10 ετών, για την χορήγηση της λειτουργικής ενίσχυσης, εξετάζοντας αν για τα έργα αυτά θα χρειαστεί και επενδυτική ενίσχυση. Το ποσόν για τις ανάγκες της λειτουργικής ενίσχυσης θα προέλθει από τα κονδύλια του REpowerEU, με τις εταιρείες που έχουν ήδη εντάξει το βιομεθάνιο στα επενδυτικά τους προγράμματα να επισημαίνουν, ότι το Υπουργείο θα πρέπει να προσδιορίσει τα συνολικά ποσά που θα είναι διαθέσιμα για ενισχύσεις και ότι αυτές θα πρέπει να συνδέονται με το κόστος των μονάδων.
Όπως επίσης προέκυψε από την ημερίδα, το σχήμα λειτουργικής ενίσχυσης βρίσκεται σε παράλληλη επεξεργασία με το θεσμικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο, το οποίο όπως επιβεβαίωσε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, είναι πλήρως ολοκληρωμένο και έτοιμο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να προχωρήσει το στάδιο της νομοθέτησης στις αρχές του νέου έτους.
Θα προηγηθεί μια πιο κλειστή διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκομένους (παραγωγούς βιομεθανίου, εταιρείες προμήθειας, διαχειριστές φυσικού αερίου, δημόσιους φορείς κλπ) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κανονική διαδικασία διαβούλευσης.
Τέλος, σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με την ΡΑΕ και τους αρμόδιους Διαχειριστές προκειμένου να προσδιοριστούν οι προδιαγραφές του βιομεθανίου.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, την οποία χαιρέτησε ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Θ. Σκυλακάκης, η Υφυπουργός Ενέργειας κα Α. Σδούκου, αλλά και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δ. Σταμενίτης, έκανε εκτενή παρουσίαση ο πρόεδρος του ΕΣΠΑΒ, κ. Αλ. Υφαντής, ενώ μίλησαν εκπρόσωποι επενδυτών και φορέων του χώρου.