Στα σταθερά τιμολόγια, που είχαν επιλέξει οι σημαντικότερες βιομηχανίες, αποδίδει ο Yπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης το γεγονός, ότι σε μεγάλο βαθμό διέσωσαν τη φετινή τους παραγωγή και δεν χάθηκε αυτή η βιομηχανική χρονιά.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 10ο συνέδριο Athens Energy Dialogues, ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι οι μέσες και οι μικρότερες βιομηχανίες, οι οποίες δεν έχουν κατά κανόνα σταθερά τιμολόγια, είναι εντελώς εκτεθειμένες στις κολοσσιαίες αλλαγές, συνέπεια της ενεργειακής κρίσης. Για να υπενθυμίσει το ειδικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ που τρέχει για την παραγωγή ρεύματος για ιδιοκατανάλωση στη μέση και μικρή βιομηχανία.
Σημαντικά ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης για το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ
Δεδομένου του γνωστού προβλήματος της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο, ο κ. Γεωργιάδης προσέθεσε, ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν υπολογιστεί σημαντικά ποσά για αναβάθμιση του δικτύου του ΑΔΜΗΕ τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να μπορέσει να δεχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε τέσσερα χρόνια θα καλύπτουμε τις ανάγκες μας από ΑΠΕ
Αναφερόμενος επίσης στις ΑΠΕ, εξέφρασε την αισιόδοξη εκτίμηση, ότι στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια η Ελλάδα, εφόσον κινηθεί γρήγορα, θα μπορεί σχεδόν να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες της από ανανεώσιμες πηγές. Κι αυτό, σε συνέργεια με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, γιατί δεν φτάνει μόνο η παραγωγή, είτε είναι μπαταρίες, είτε είναι αντλίες, είτε είναι υδρογόνο.
Η Ελλάδα παρούσα στο ευρωπαϊκό project IPCEI για το υδρογόνο
Ο Yπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξήγησε επίσης γιατί η Ελλάδα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό project IPCEI για το υδρογόνο: «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε αυτήν την τεχνολογία και αν συνεχίσουμε με το ρυθμό αυτό, μετά από 3 – 4 χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να
γίνει και εξαγωγέας ενέργειας στις γειτονικές χώρες και να παίξει ένα ρόλο διανομέα ενέργειας. Για αυτό άλλωστε σχεδιάζουμε και τη δημιουργία του καλωδίου μεταξύ της Ελλάδος και της Αιγύπτου, κυρίως για να μπορούμε να κάνουμε το interconnection με την Αίγυπτο και να μεταφέρουμε ηλιακή ενέργεια παραγόμενη στην Αίγυπτο».
Ο ειδικός ρόλος του LNG
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη επιδότηση για την αλλαγή των ενεργοβόρων συσκευών, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας στην πηγή, στον FSRU που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και την επέκταση της Ρεβυθούσας. Επιβεβαίωσε ότι στο ενεργειακό μείγμα, το φυσικό αέριο θα παραμείνει για πολλά χρόνια με το LNG να παίζει το δικό του ρόλο.
«Η Ελλάδα θα μπορέσει να απαντήσει επαρκώς στο σημερινό τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα» προσέθεσε, για το οποίο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην κατηγορία «Γνωρίστε τις ΑΠΕ».